„Priroda za vodu“

Mr sci dr Čedomir Šagrić, načelnik Centra za promociju zdravlja i mr sci dr Snežana Gligorijević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju; Foto: MRCN/B.R

Svetski dan voda obeležava se 22. marta  od 1993. godine. Ove godine pod sloganom „Priroda za vodu“ aktivnostima Instituta za javno zdravlje (IZJZ) biće obeležen i u Nišu. IZJZ će, u saradnji sa EU info pointom i Udruženjima studenata IFMSA i NIPSA, u osnovnoj školi „Radoje Domanović“ 22. marta od 12 časova razgovarati sa osnovcima o čistoj vodi, koliko je ima na planeti, kao i o našim odnosima prema vodi kao resursu koji je ograničen.

Načelnik Centra za promociju zdravlja mr sci dr Čedomir Šagrić napominje da je rad sa mladima konstantan i da su već održane akcije tokom kojih su mladima ukazali na prave reakcije pre i tokom poplava, kako bi sprečili nastajanje brojnih zdravstvenih problema.

Naša voda je po kvalitetu možda i prva u Evropi, ali neophodno je da zaštitimo naša izvorišta  od vremenskih prilika. Ljudi moraju da se potrude da ne zagađuju vodu i da, tokom izgradnje kuća, više vode računa o instalacijama jer se pokazalo da su one uzrok brojnih problema. Grad bi trebalo da nađe zelena rešenja, pa da recimo parkovi imaju svoje rezervoare od atmosferske vode i da ne moraju da se zalivaju vodom iz vodovoda koja je inače hlorisana, tretirana, pa možda i biljkama ne prija“, istakla je načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju mr sci dr Snežana Gligorijević.

Ona dodaje da je laboratorija Centra za higijenu i humanu ekologiju prošle godine ispitala 10.000 uzoraka vode, od  čega je 90% uzoraka bilo higijenski ispravno, što znači da se voda u Nišu kontroliše na pravi način.