Na jučerašnjem zasedanju gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu rečeno je da je poštovanje svih postojećih mera glavni preduslov za nastavak što normalnijeg funkcionisanja života u narednom perodu. Stručnjaci apeluju na građane da budu solidarni, disciplinovani i odgovorni jer je to, kako navode, jedini način da se spreči širenje virusa. 

Iako se ne zna tačan broj obolelih od kovida u Nišu, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da Niš, premda grad sa velikim epidemiološkim rizikom, pokazuje rezultate u borbi protiv koronavirusa koji su među najboljima u Srbiji.

Postoji tendencija blagog pada broja zaraženih, zbog discipline građana i poštovanja mera”, kaže dr Tiodorović i primećuje da se mere prevencije mnogo više poštuju sada, nego što je to bio slučaj u toku juna i jula ove godine.

Članovi štaba su, između ostalog, naveli da je sada prelomni trenutak, jer je virus i dalje tu. Rečeno je da je od strogo pridržavanje mera prevencije koje je država propisala i u narednom periodu ključno, jer je to, kako navode, jedini način da se smanji rizik od infekcije koronavirusa.

Za razliku od drugih epidemija na koje smo nailazili do sada, ova traje mnogo duže”, navodi dr Tiodorović i objašnjava da je ovaj virus mnogo izdržljiviji jer pronalazi osetljive kategorije ljudi, kod kojih se nastanjuje i širi se dalje i dodaje: “Potrebno je onemogućiti dalje širenje virusa na svaki mogući način”.

Podsetimo, prema poslednjim informacijama u prethodna 24 časa testirane su  9922 osobe u Srbiji, a virus je otkriven kod 276 osoba. Na respiratoru ih je 118, a preminulo je pet osoba. Ukupan broj preminulih je 626