Profesionalci u kulturi moraju da rade na promociji baštine

Dr Aleksandra Mirić, Foto: lična arhiva

Dr Aleksandra Mirić ovogodišnja je dobitnica priznjanja koje nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora Aleksandra Radovića, a dodeljuje je istoimena fondacija.

Ovo priznanje jedinstveno je u Srbiji i ima za cilj da podstakne mlade stručnjake da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

Ovogodišnja dobitnica smatra da je izuzetno značajno kada kolege međusobno prepoznaju nečiji rad kao bitan, jer se u takvom okruženju stvaraju dobri odnosi i saradnje.

Čovek po kome ova nagrada nosi ime je bio značajno ime u srpskoj arhitekturi, naročito u razvoju konzervatorske misli u nekim dobrim, ali i u težim vremenima. Moje profesionalno angažovanje zasnovano je na principima društvenog razvoja, kada je kultura u pitanju. Svaka od naših delatnosti treba da služi edukaciji građana, kao i komunikaciji sa njima. Poslednjih godina sam se trudila da moj fokus bude baš na interakciji sa građanima i na ideji da baština pripada svima, a ne samo ljudima koji se njome profesionalno bave. Svi građani imaju pravo da znaju o kulturnim dobrima, da im se da šansa da ih zavole, a profesionalci u kulturi nose odgovornost promocije tih društvenih vrednosti“, kaže arhitektica-konzervatorka Mirić.

Ona je valorizaciju graditeljskog nasleđa izučavala na Univerzitetu u Provansi. Doktorat iz arhitekture stekla je na Univerzitetu u Nišu, doktorat iz arheologije na Univerzitetu Lion 2. Njena disertacija proglašena je od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS) za najbolju odbranjenu u školskoj 2015-16. god, a Institut za istraživanje antičke arhitekture (IRAA) iz Francuske je jednoglasno izabrao za pridruženog istraživača. Kao ambasador Asocijacije evropskih gradova kulture (AVEC) za Jugoistočnu Evropu i samostalni istraživač (naučni saradnik), posvećena je proučavanju, prezentaciji i promociji svetske kulturne baštine i lokalnih tradicija. Internacionalna komora mladih (JCI) joj je u 2017. dodelila prvu nagradu za izvanredne doprinose razvoju kulture.