Rails Girls – korak ka većem broju žena u IT sektoru

Drugi Rails Girls u Nišu u Star-ap centru Elektronskog fakuleta; foto: Petar Kotnik

„Sve je više devojaka u IT industriji, naročito jer se pojavljuju nove oblasti, kao ’quality assurance’, koje omogućavaju ulazak u svet programera bez mnogo iskustva sa programiranjem“, navela je jedna od mentora ovogodišnje radionice Rails Girls u Nišu Sandra Jeremenković.

Ona je prošle godine na prvoj takvoj radionici u Nišu bila polaznica, a kako je savladala programski jezik Ruby koji se uči na ovim radionicama i studentkinja je završne godine Elektronskog fakulteta, ove godine pozvana je da novoj generaciji prenese svoja znanja i iskustva.

„Pošto se bavim programiranjem, mislim da je ovakav način učenja programskog jezika savršen za uvod u početničke vode i razumevanje osnova. Znači kada se čuje živa reč od nekog ko se duže bavi programiranjem. Ruby je vrlo lep jezik, razumljiv je i najdostupniji nekome ko počinje da programira, a učenje i rad u grupi su bolji i brži jer svako od članova zna ponešto, pa će naći načina da i ostalima pojasni“, podvukla je Jeremenković.

Svojevrsna decentralizacija ovog pokreta; foto: Petar Kotnik

Rails Girls je globalna volonterska akcija koja devojkama i ženama omogućava da načine prve korake u programiranju. Prva radionica održana je u Helsinkiju 2010, a pre par godina i u Srbiji, u Beogradu. Danas se Rails Girls odvija u preko sto sedamdeset gradova širom sveta, a osim u Beogradu, devojke i žene iz Novog Sada, Kraljeva i Zrenjanina mogu da se upoznaju sa programiranjem u svojim gradovima. U Nišu se ove godine održala druga radionica.

„Kao i prošle godine, prethodnog vikenda radionicu je pohađalo 30 devojaka i žena podeljenih u šest grupa. Ovo je dobro okruženje da se devojke upoznaju sa programiranjem. Ovo nije kurs i niko ne može da nauči da programira za dva dana, ali je mogućnost da se iskusi ovaj posao i da se uvidi da li neka od njih želi da nastavi da se usavršava u tom pravcu“, rekla je jedna od organizatorki Mina Stefanović.

Pokret Rails Girls se, može se reći, decentralizovao. Naime, dve devojke iz Novog Sada prijavile su se za prvu radionicu u Beogradu, ali nisu primljene, pa su odlučile da organizuju u svom gradu isti događaj. Mina Stefanović je pre dve godine bila polaznica u Novom Sadu i, ohrabrena novosadskim iskustvom, rešila da zajedno sa Anđelijom Đenić i Jovanom Veselinović Rails Girls dobije i nišku verziju. Kako navode, nadaju se da su ovim činom povukle nogu i da će sledeća radionica biti organizovana u Pirotu.

I pored velikog interesovanja, zbog ograničenog broja mesta organizatori su morali da od sto dvadeset prijavljenih odaberu trideset devojaka i žena koje su bile najzainteresovanije i najmotivisanije. Kako navode, imali su ne baš lak zadatak, jer je trend programiranja u porastu među devojkama, a to se vidi i u sve većem broju studentkinja na niškom Elektronskom fakultetu.

„Cilj je da devojke slobodno uđu u programiranje, da li kroz ovu radionicu, kroz upisivanje Elektronskog fakulteta i matematičkih odeljenja ili samostalnog učenja kod kuće i onda da se dalje bave programiranjem. Ako se nakon radionica odluče da nastave sa programiranjem, osim osnove dobijaju i mrežu devojaka sa radionica i mentora koji im stoje na raspolaganju. Dakle, ideja je deljenje znanja, promovisanje ovakvih stvari u zajednici i umrežavanje ljudi“, napomenula je Stefanović.

Ona dodaje da će nastaviti da makar jednom godišnje održavaju radionicu programiranja, a u planu je i Rails Girls Teens namenjena tinejdžerkama koje su pred upisom na fakultet.

Organizatorke i mentori ovogodišnje radionice u Nišu; foto: Petar Kotnik

Snežana Krstić je ovogodišnja polaznica, a rekla je da se prijavila kako bi stekla nova znanja i veštine jer smatra da je budućnost u razvoju IT industrije, pa će svako u periodu koji sledi kroz obrazovanje imati i osnovna znanja iz ove oblasti.

Kroz fakultet sam naučila rad u bazama podataka i osnovne stvari u vezi sa nekim upitima. Međutim, nisam imala više iskustva. Završlila sam Ekonomski fakultet u Nišu, a trenutno sam na smeru Inovacije i razvoj proizvoda na Mašinskom fakultetu u Nišu zato što su moja interesovanja unapređenje ideja i formiranje i razvoj ideja. Povezala sam svoje insteresovanje sa programiranjem jer je to način na koji možeš da sprovedeš ideju“, podvukla je Krstić.

Ona dodaje da ovakvih stvari, koje osnažuju devojke, treba biti i više, a misli kako postoji mogućnost da se proširi i na neke druge programske jezike i dizajnerske alate kako bi se pružila mogućnost devojkama da profesionalno napreduju i kroz ovakve vrste neformalnog obrazovanja.