Reakcija novinarskih udruženja i Saveta za štampu o naslovnim stranama tabloida

Nakon osude Ministarstva kulture i informisanja zbog naslovnih strana Srpskog telegrafa i Informera, na kojima su navedeni detalji otmice Monike Karimanović iz Niša, reagovala su novinarska udruženja i samoregulatorno telo Savet za štampu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije su osudili poteze tabloida Informer i Srpski telegraf, koji su današnjim naslovnim stranama prekršili zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne devojčice Monike Karimanović.

NUNS je, u svom saopštenju, pozvao nadležno tužilaštvo da protiv pomenutih tabloida preduzme odgovarajuće sankcije jer su najgrublje prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima, koji nalaže da se „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

UNS je istakao da je su novinari i urednici dužni da poštuju Kodeks novinara Srbije i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Savet za štampu ističe da su današanjim naslovnim stranama Informera i Srpskog telegrafa ne samo pogaženi svi etički standardi profesije već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom.

„Ovakvo bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarske profesije, već čitave javnosti. Savet za štampu poziva nadležne organe da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije, a porodicu žrtve i sve relevantne organizacije i institucije da nam podnesu žalbe na ovakvo neetično ‘izveštavanje’“, nalazi se u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Nakon reakcije Ministarstva kulture i informisanja i novinarskih udruženja, redakcija Srpskog telegrafa uputila je izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici, prijateljima i javnosti zbog sadržaja naslovne strane.