Reči slobode na Nišville-u

ilustracija: Nišville Jazz&Boo's session

Na ovogodišnjem Nišville-u, osim muzičkog, pozorišnog, filmskog i likovnog dela festivala, po prvi put biće organizovan i književni program. Organizatori su najavili Nišville Jazz&Book’s session za petak, 10. avgust i subotu, 11. avgust na verandi Hidrometeorološkog zavoda u Tvrđavi. Zbog nedostatka finansija program će biti fokusiran uglavnom na domaće pisce i pesnike, sa naglaskom na niške autore.

„Iskustvo iz ranijih godina nam je ukazalo da događaj treba da traje dva dana jer naš grad nije pripremljen infrastrukturno za velike manifestacije, pa smo rešili da književni program bude u petak i u subotu, kada su najposećeniji dani Nišville-a“, kaže Dalibor Popović.

U dva dana na ovom stejdžu, prema rečima izvršnog producenta Nišville-a Dalibora Popovića, niška Trupa književna boemija prezentovaće izbor iz dve antologije niške izdavačke kuće „Peti talas“„Orden za olovnog vojnika“ i „Dan kada je umrla Lejdi Gaga“.

Najavljen je i razgovor o knjizi Dragoljuba B. Đorđevića „Pitao sam malog puža“ kao omaž Šabanu Bajramoviću. Jedan od od učesnika razgovora o poznatom romskom muzičaru biće i bugarski konzul u Nišu Edvin Sugarev koji će pričati o uticaju muzike Šabana Bajramovića u Bugarskoj.

Dalibor Popović, izvršni producent Nišville-a: foto: MRCN/B.R.

„Nišu fali jedan ozbiljan književni festival pored sjajnih tradicionalnih manifestacija i nagrada. Mi u Nišville-u tvrdimo da je Niš velegrad, velika prestonica umetnosti u ovom delu Evrope i sigurni smo da ćemo u narednim godinama imati značajna imena iz inostranstva“, dodaje Popović.

O jeziku slobode i niškoj bit poeziji biće reči drugog dana Jazz&Books Sessiona. Četvorica niških pesnika Goran Živković, Nikola Todorović, Ivica Živković i Bojan Ilić spremili su program „antologije niške bit poezije“, a Popović navodi da će do sledeće godine u ediciji Nišville-a „Jazz book“ biti objavljena antologija „Možete slobodno preći Ulicu kralja Stefana Prvovenčanog“.

Ideja četvorice autora bila je da podvuku da se u Nišu uvek gledalo da se konkurencija saplete, a oni su se podržavali bez obzira na razlike u godinama, poetici“, pojašnjava Popović.

Vezu između džeza i književnosti, navodi Popović, nisu tražili, već su pokušali da je stvore inspiracijom pesnika koji slušaju džez i u njemu nalaze slobodu koju improvizacija nosi.

Kompletan program Nišville Jazz&Books Session-a možete videti ovde.