Rundek: Apokalypso Now okrenut je sadašnjosti, a ne prošlosti

Darko Rundek; Foto: MRCN/ B.R

Darko Rundek nastupa večeras na Nišvile Jazz Festivalu sa sastavom „Apokalypso Now“, čime će obeležiti 20 godina od kako je objavio prvi samostalni album „Apokalipso“ 1997. godine. Sa Rundekom večeras nastupa sedmoro muzičara koji će uz svetlosne efekte i autorskim videom upotpuniti obeležavanje ovog jubileja na Earth stejdžu večeras u 00.10h.

„Napravili smo jedan složeni performans koji je svijesno i s trudom napravljen. Sve skupa što se zbiva sa ovim projektom nije okrenuto prošlosti, nego više sadašnjosti. Zato se i zove Apokalypso Now. Kao kod svakog autora, kad nešto izdaš, prosto možeš da vidiš koliko si to mogao bolje napraviti, ovo je nekako povod da te neke grijehe u tim pjesmama ispravim, da vidim kako te pjesme žive interpretirane od muzičara danas. Ja se nadam da će publici to biti zanimljivo, da čuju pjesme u novom ruhu“, kaže Rundek.

On se prisetio i njegovog nastupa na River stejdžu 2011. godine u čast Šabanu Bajramoviću i njegovog susreta sa Šabanom. „Nije bilo lako te godine na River stejdžu. Ja sam imao tu sreću da upoznam Šabana na nekom koncertu koji je bio u Beogradu. Nas dvojica smo sjedeli u garderobi i pričali. On mi kaže: nagovaraju me deca da prestanem svirati i rekao mi je da je probao, ali da nije to život ako ne svira. Šaban je zaista bio veliki muzičar i čovjek. Sjećam se kad sam pevao „Đelem, đelem“ na River stejdžu. Bilo mi je zadovoljstvo i zaista je divno ispalo“.

Rundek je na albumu „Apokalipso“ sarađivao sa dvadesetak muzičara. Pesma „Apokalipso“ 1998. proglašena je pesmom godine, a on za najboljeg rok pevača.