Sa Elektronskog fakulteta u Nišu razvijaće se blokčejn tehnologija u Srbiji

Niš postaje prestonica razvoja blokčejna u Srbiji, Foto: MRCN / M.B.

Niš je postao centar za razvoj blokčejna u Srbiji, potpisivanjem Ugovora o osnivanju EU blokčejn haba Srbija, sa sedištem na niškom Elektronskom fakultetu. Ugovor su potpisali Tadej Slapnik, predsednik evropskog blokčejn haba, i Branko Krsmanović, predsednik Mladih ambasadora u Nišu.

EU blokčejn hab sarađuje sa osam evropskih i 11 azijskih zemalja i sada preko Niša sa Srbijom; Foto: MRCN / M.B.

O blokčejn tehnologiji u Srbiji je počelo da se priča tek pre godinu dana, kada se ovaj sistem u Sloveniji razvijao već tri godine. Tada je, kako kaže Tadej Slapnik, Slovenija uvidela da ne može više da ide napred sama.

Prvo smo počeli da sarađujemo sa Nišom, pa potom sa Beogradom i celom Srbijom. Za ovih godinu dana stvorila se zajednica, povezali su se preduzetnici, a uključio se i grad i baš zato smo odlučili da sedište rezvoja blokčena u Srbiji. Glavni cilj nam je da blokčejn tehnologiju i druge savremene tehnologije koristimo kao alat za realizaciju globalnih ciljeva održivog razvoja. Definisali smo 17 ciljeva kroz koje ćemo do 2030. godine razvijati nacionalnu ekonomiju i društvo da naša zemlja, ali i naš svet, budu održivi”, kaže Slapnik.

Za godinu dana je ideja o blokčejnu prerasla u to da grad na Nišavi postane centar ove savremene tehnologije u našoj zemlji.

Saradnja sa EU blokčejn habom podrazumeva konstantnu razmenu znanja i iskustva na blokčejn tehnologiji, saradnju između kompanija, svih nivoa vlasti, medija, civilnog sektora i investitora”, kaže Krsmanović.

Saradnja sa EU blokčejn habom podrazumeva razmenu znanja i iskustava u svim oblastima društva; Foto: MRCN / M.B.

Trenutno EU blokčejn hab sarađuje sa osam evropskih i 11 azijskih zemalja, a drugo predstavništvo u Evropi biće Niš sa startap centrom na Elektronskom fakultetu.