SafeJournalists: Prljava kampanja protiv istraživačkih novinara KRIK-a

Image by Engin Akyurt from Pixabay

Mreža SafeJournalist pridružila se svom članu NUNS-u i osudila je uvrede i lažne optužbe upućene ka novinarima KRIKA, ali i nesolidarnost i napade kolega. Oni su pozvali javne ličnosti i političare da se ponašaju pristojno prilikom svojih javnih nastupa, a kako navode o ovim dešavanjima u Srbiji obavestiće i relevantne domaće i međunarodne institucije

Dok tabloidi orkestrirano već par nedelja napadaju novinare KRIK-a, dovodeći ih u vezu sa kriminalnim grupama, iz parlamenta od poslanika SNS-a takođe stižu uvrede i optužbe da je ovaj medij kriminalno udruženje koje ne plaća porez. Ove napade osudila je i mreža SafeJorunalist, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, upozoravajući da sva dešavanju mogu biti uvod u još teže napade.

Srbija ima burnu prošlost represije nad novinarima. Prošla neprijatna iskustva pokazuju da ovaj put dehumanizacije novinara vodi do najstrašnijih zločina. Bojimo se da je ovo samo uvod u mnogo ozbiljniju seriju napada i zloupotreba institucija u cilju diskreditacije KRIK-a”, navodi se u saopštenju ove mreže.

Kako kažu ovo nije prvi udar na novinare KRIK-a, ali ga smatraju najopasnijim do sada. 

KRIK takođe ima tri novinarke čiji su stanovi obijeni, a da im ništa im nije uzeto. Policija do danas nije pronašla nikoga ko je osumnjičen. Dojčinović je takođe ranije otkrio u „Agelast“, podkastu ,da je neko pokušao da ozvuči prostorije u kojima rade. Iz godine u godinu, tabloidna mašinerija bliska vladajućem režimu Aleksandra Vučića targetira glavnog urednika Stevana Dojčinovića”, navode.

Iako su međunarodne organizacije, ambasade i Evropska unija osudili ovu kampanju protiv KRIK-a, oni će, kažu, nastaviti da slučaj prate i neće dozvoliti “da ova mrlja bude zaboravljena”.

Podsećamo, zbog svih optužbi i napada na KRIK, NUNS se, zajedno sa još četiri udruženja (Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres), povukao iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja bezbednosti novinara i medija u Srbiji. Četiri novinarska udruženja (Udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije, Biro za radijsko oglašavanje, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) ostala su u Radnoj grupi. Povodom ovog slučaja NUNS je, zajedno sa još četiri novinarska udruženja, održao konferenciju za štampu ispred zgrade parlamenta.