Saradnja akademske i civilne zajednice dragocena je za građane

Razmena znanja i iskustava, izdavačka delatnost i organizovanje naučnih i stručnih programa samo su neki od načina na koje će Pravni fakultet Univerziteta u Nišu i Media i reform centar Niš ubuduće sarađivati. Potpisivanje protokola o njihovoj saradnji dodatno će povezati akademsku zajednicu i civilni sektor.

„Ovo je prilika da ukažemo na činjenicu da akademska zajednica nije sama sebi cilj, već je spona između struke, civilnog sektora i medija, od čega korist treba da imaju direktno građani“, rekao je dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Obradović prilikom potpisivanja protokola o saradnji.

Prema njegovim rečima, kao partner organizaciji civilnog društva, Pravni fakultet biće u prilici da direktno osluškuje potrebe građana, pomažući im da razumeju i zaštite svoja prava.

„Ova saradnja treba da unapredi komunikaciju civilnog društva i akademske zajednice i da ono što ubuduće zajedno radimo, građanima učinimo dostupnijim i jasnijim. To je posebno značajno u procesu evrointegracija, gde je saradnja svih sektora ključna. Ovo je i primer drugim obrazovnim institucijama akademske zajednice kako mogu razvijati dvosmernu komunikaciju sa građanima“, direktor Media i reform centra Niš kaže Nikola Stojanović.

Prema rečima dekana Obradovića, ovim protokolom otvara se mogućnost studentima da obavljaju stručnu praksu u Media i reform centru, koji je član domaćih i međunarodnih medijskih organizacija.

Za ovo udruženje od posebne je važnosti što Pravni fakultet kao respektabilna obrazovna i naučna ustanova prepoznaje značaj saradnje sa civilnim sektorom, dodaje Stojanović.

„Posebno mi je zadovoljstvo što je potpisan ovaj protokol, budući da je saradnja između akademske zajednice i organizacija civilnog društva na jugu Srbije retka, a tako dragocena“, zaključio je Obradović.

Media i reform centar Niš već ima protokol o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Nišu, koji je izrodio nekoliko uspešnih saradnji, kao i publikaciju „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju do RTS-a?“.