GRADSKI FORUM „SRBIJA I FRANCUSKA – STARI PRIJATELJI ZA BOLJU BUDUĆNOST“

Ponedeljak, 16. april 2018. godine, 16:30 sati

Oficirski dom, Orlovića Pavla 28a

Odnosi Srbije i Francuske oduvek su bili bliski i prijateljski. Tokom Prvog svetskog rata u Francuskoj se školovao najveći broj srpskih đaka, koji su bili smešteni u tamošnjim porodicama. Francuska je tada doživljavana kao simbol slobode. U Srbiji je svoje prvo diplomatsko predstavništvo otvorila pre 180 godina. Do danas Francuska i Srbija svoje prijateljske odnose neguju i kroz kulturu, umetnost, poslovanje.

Pre petnaest godina – 16. aprila 2003, u Nišu je svečano otvoren Francuski institut. Kroz brojne i raznovrsne aktivnosti, od tada promoviše dijalog, kulturnu razmenu i Nišlijama nudi mogućnost učenja i boljeg poznavanja francuskog jezika. Zbog toga, o Nišu se sve više govori kao o frankofilnom i frankofonom gradu.

O tradicionalno dobrim odnosima Srbije i Francuske, kulturno-istorijskom prožimanju dve države i o tome kakva nam je zajednička budućnost govoriće:

  • Nj.e. Frederik Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Srbiji
  • Darko Bulatovićgradonačelnik Niša
  • dr Aleksandra Mirićarhitekta-konzervator
  • Marija Marinković, moderatorka
Učesnici će biti dostupni za izjave od 17:30h do 18h.

Građani će moći da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem twitter-a korišćenjem #gradskiforum.

Gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.