Svetski dan hrane obeležava se 16. oktobra u Srbiji, po sedamnaesti put. Cilj je da se skrene pažnja javnosti na pravilnu ishranu kao važan deo prevencije hroničnih bolesti.
„Ovogodišnji Svetski dan hrane, na globalnom nivou, posvećen je ishrani migranata i smanjenju migracija u svetu. Takođe, jedan od glavnih ciljeva Svetske zdravstvene organizacije je da se radi na smanjenju broja gladnih u svetu. Kada govorimo o Srbiji, svake godine obeležavamo oktobar kao Mesec zdrave ishrane, koji je posvećen zdravlju predškolske i školske dece, jer broj predgojazne i gojazne dece raste. Prema istraživanju koje je rađeno 2013. godine, 15% dece bilo je predgojazno ili gojazno, a istraživanje koje je rađeno 2014. pokazuje da čak 25% školske dece ima problem sa gojaznošću“, kaže dr Olivera Radulović iz Instituta za javno zdravlje Niš.
Ona dodaje da se situacija pogoršava jer se deca ne bave dovoljno fizičkim aktivnostima. Osnovci u Srbiji će, od drugog polugodišta, imati i novi predmet Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Cilj je da se deca školskog uzrasta konstantno edukuju o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.
Istraživanje koje je sprovedeno 2015. pokazalo je da čak 56% osnovaca i 75% srednjoškolaca ne ispunjava minimalni preporučeni obim svakodnevne fizičke aktivnosti.