Novinarka agencije FoNet i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza, govoreći o izveštavanju sa protesta, kaže da je ništa nije iznenadilo po pitanju izveštavanje medija, ali da je iznenadilo to što je bilo agresije desničara i policije prema novinarima i što nijedna redakcija nije bila pošteđena napada. 

Skrozza kaže da je “iznenađena iznenađenošću” ljudi, jer kako ističe, da se ranije znalo da će se protesti održati, unapred bismo mogli da znamo kako će koji medij o njima izveštavati. 

„Moglo je sve da se nacrta i da se vidi unapred. Potpuno je prirodno da su mediji koji nisu bliski vlasti izveštavali sa lica mesta, alarmirali sve građane, obavestili o teroru policije nad demonstrantima, kao i ko je preuzeo proteste, dok su ovi drugi bili fokusirani na to da demonstranti šire koronu i da nas čeka pakao. Nismo imali ništa što bi bilo iznenađenje, izuzev neočekivane agresije desničara i policije prema novinarima. Nijedna redakcija nije bila pošteđena – stradali su  RTS, Nova, N1, Beta”, ističe Skroza.

Skrozza je rekla da se RTS probudio nakon trećeg dana, dok su novinarske ekipe televizije N1 i Aljazzera pratile apsolutno sve iz minuta u minut od početka protesta.

„Prorežimske televizije su imale svoj sadržaj koji nije bio direktno povezan sa protestima, ali su ukazivale na to šta demonstranti rade. Izveštavanje sa protesta samo je jedan od primera koji pokazuju u kom stanju su nam mediji – oni su u službi režima ili su distancirani od njega. To je polarizacija koja postoji u društvu, ali i među građanima”, kaže Skrozza.

Pričajući o mladiću koji je u lajv prenosu N1 televizije rekao da mu je otac preminuo jer nije bilo respiratora, a samo dan nakon toga našao se na naslovnim stranama sa detaljima iz privatnog života, Skrozza kaže da je to zločin.

„Odvratno mi je to što politički lideri i mediji koriste detalje iz privatnog života bilo koga ko se usudi da uradi nešto ili ukaže na nešto što oni rade, ali eto, to je deo političke flore i faune u Srbiji. On je preko noći postao državni neprijatelj broj jedan. Navikli smo na to, podignuta nam je lestvica tolerancije. Bilo ko da počne u Srbiji da radi neki javni posao, da mu znaju ime, da znaju ulicu gde žive, mora da  prihvati da će da ga čereče u jednom trenutku i da će, ako nađu nešto iz njegovog života intriganto, to biti objavljeno. Ali kada se to dešava tzv. ‘običnim ljudima’ koji sticajem čudesnih okolnosti postanu poznati, a kažu nešto što se režimu ne dopada i onda ga taj režim za nepuna 24 časa raščereči javno – to je za mene zločin i to je neoprostivo. Za to ne postoji adekvatna kazna“, kaže Skrozza.

Skrozza ističe da joj je žao tog mladića i da se parola sa protesta “Ćale, ovo je za tebe”, ne odnosi samo na njegovog oca, već na sve ljude koji žele da izađu na proteste, i da je postala univerzalna. 

„On je slučajno naleteo na novinarku N1, i to se preko noći pretvorilo u parolu protesta. Meni je žao tog mladog čoveka i njegovog oce, i cele familije, stvarno je tragična priča, ali ta parola je nekako univerzalna. Ne može da se odnosi samo na njegovog tatu. Ja sam to gledala preko televizije, i pomislila na svog oca. To može svako ko je izgubio roditelje i da kaže na protestima ’Ovo je za tebe, ćale, za tebe se sada borim’. Ta parola može da se odnosi na svakog od nas. Ja se nadam da će to ostati zapamćeno, da se proučava u nekim drugačijim vremenima kada budemo gledali šta se u medijima dešavalo”, dodaje Skrozza.

Ona kaže da tablodi nisu prevazišli državne zvaničnike.

Zameramo tablodima što su to tek tako prenosili izjave predsednika i premijerke, pisali negativno i tvrdlili da dečko laže, ali je posebna tragedija države što su se najpre bavili – predsednik veče nakon demonstracija i premijerka Ana Brnabić juče, koja je tome posvetila pola konferencije, i tvrdila da je laž nešto što svi mi vidimo svojim očima. To je takvo jedno spinovanje kakvo ja davno nisam videla, za nešto što postoje papirni dokazi jedan na jedan, i onda nas lažu i premijerka Srbije i direktor Zemunske bolnice kada je rekao da je bilo respiratora, i danas samog sebe demantuje na konferenciji”, kaže Skrozza i dodaje:

„Mi imamo jedan spin nad spinovima, da ti gledaš u papir koji je crno-beli, a ministar zdravlja i premijerka i direktor bolnice u kojoj se sve to dešavalo, tvrde da taj papir nije crno-beli, nego roze. To smo danas imali na delu, i ja sam u potpunom šoku, i da to mora biti upamćeno, ne što se tiče medija, već ponašanja državnog vrha, a mediji su mogli da se osvrnu kritički na takve nastupe”.

Novinska agencija AFP prenela je da je Zemunska agencija potvrdila da je otac Petra Đurića preminuo čekajući respirator, prenosi N1. Juče se o tome vodila polemika na konferenciji Kriznog štaba. Skrozza kaže da je bilo zanimljivo to što premijerka Srbije Ana Brnabić ni u jednom trenutku nije htela da spomene ime agencije ni državu o kojoj priča.

„Zanimljivo je bilo što premijerka juče nije htela da kaže koja agencija je u pitanju, a ni koja je država u pitanju, ni do kraja konferencije, pa čak ni na pitanje kolege iz FoNet-a, već je i dalje odbijala da ponovi ko je u pitanju”, kaže Skrozza i dodaje da je za nju to što se medijske strane tiče najintregantnije, a sve ostalo je za nju bilo sramota, i to sramota koja će, kako ističe, trajati decenijama unapred.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo je 21 napad na novinarske ekipe tokom izveštavanja sa protesta.