Testiraj se na HIV jer je važno da znaš

Natalija Jovanović, Jazas, Biljana Kocić, Savetovalište za DPST IZJZ Niš, Čedomir Šagrić, Centar za promociju zdravlja IZJZ Niš foto: MRCN/ N.S.
Natalija Jovanović, Jazas, Biljana Kocić, Savetovalište za DPST IZJZ Niš, Čedomir Šagrić, Centar za promociju zdravlja IZJZ Niš foto: MRCN/ N.S.

Danas se obeležava 1. decembar – Svetski dan borbe protiv side. Ovogodišnja kapmanja se realizuje pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš“. Ova kampanja ima za cilj promociju značaja testiranja na HIV i informisanje građana o HIV-u kako bi se smanjila stigma i diskriminacija koja okružuje osobe inficirane HIV-om.

„Testiranje na HIV je deo odgovornog ponašanja pojedinca. Mi smo organizovali testiranje studenata brzim testovima iz uzorka krvi iz jagodice prsta. Zadovoljni smo što je studentska populacija koja je bila testirana negativna na testu“, kaže Biljana Kocić iz Savetovališta za DPST Instituta za javno zdravlje Niš.

Od januara do novembra ove godine na područiju Nišavskog i Topličkog okruga registrovano je 11 novih HIV infekcija – devet muškaraca i dve žene. Svih jedanaest osoba inficirano je seksualnim putem, a u ovoj godini registorvana su i dva smrtna ishoda.

Institut za javno zdravlje Niš i JAZAS preko cele godine organizuju brojne akcije i edukacije, pre svega sa mladim ljudima, na temu reproduktivnog zdravlja i zaštite od polno prenosivih infekcija.

U Srbiji 2369 osoba živi sa HIV-om, ali se pretpostavlja da najmanje još 1000 HIV pozitivnih osoba ne zna za taj svoj pozitivan status.