Tiodorović: U KC Niš 61 pacijent, pravi pik epidemije moguć do kraja nedelje

Foto: kcnis.rs

Posle više od nedelju dana vesti o obolelima od koronavirusa stigle i iz Niša – 61 osoba je hospitalizovana dok su na respiratorima četiri pacijenta. Ove informacije je jutros epidemiolog Branislav Tiodorović rekao za RTS, dodajući da bi novi pik epidemije u Srbiji mogao da se očekuje do kraja nedelje. 

Na sajtu niškog Kliničkog centra poslednje informacije o novoobolelim pacijentima ažurirane su 22. juna. Od tada nikakav podatak o pacijentima u Nišu nije objavljen, sve do jutros, kada je o broju i stanju pacijenata zaraženih virusom govorio epidemiolog Tiodorović.

Kako je izjavio
pik epidemije koronavirusa koji se ovih dana pominje u Srbiji “nije baš pravi”, navodeći da “pravi pik” može da se očekuje kroz pet-šest dana  – kada prođe dovoljno vremena od većih skupova koji su bili organizovani.

“Ukoliko je toga mnogo, a bilo je mnogo, onda morate da merite vreme inkubacije od sedam do 10 dana, maksimalno 14. Tek kada to prođe, a ne možemo to reći pre kraja ove nedelje, onda možemo da odahnemo, ali može biti novog pika ponovo”, rekao je Tiodorović za RTS.

On je dodao da je virus tu i da nema nikakvog argumenta da se kaže da slabi njegovo dejstvo, već se smanjuje broj inficiranih koji ga mogu preneti.

Kako je dodao, stanje u Kliničkom centru u Nišu deluje umirujuće i dodao da poslednjih nekoliko dana nema dece na lečenju.

Gradski štab: Klima u autobusu i zatvaranje javnih česmi

Posle nešto više od mesec dana juče je zasedao i Gradski štab za vanredne situacije, koji je doneo odluku da klima uređaji u niškim gradskim i prigradskim autobusima smeju da se uključuju, ukoliko je napolju temperatura veća od 28 stepeni. Još jedna od novina za građane jeste da će se u periodu od 1. do 15. jula saobraćaj odvijati po zimskom redu vožnje. 

Na preporuku Instituta za javno zdravlje, u niškoj Opštini Medijana zatvorene su i javne česme, a načelnik Opštinske uprave Saša Markišić kaže da je razlog mogućnost prenošenja korona virusa, s obzirom na to da nije moguće dezinfikovati slavine posle korišćenja, pišu Južne vesti. 

Markišić je za Južne vesti rekao da je to preporuka zbog povećanog broja obolelih od virusa u Srbiji. Ipak, dodao je  da će ova odluka biti preispitana zbog vrućine, te će se razmotriti mogućnost da voda ponovo poteče iz slavina, ali tako da bude bezbedna za korišćenje.

Inače, u Srbiji je danas od testiranih 8.626, na virus korona pozitivno 272, a preminule su još četiri osobe. Na respiratorima su 73 pacijenta, što je značajan skok u odnosu na jučerašnji dan, kada ih je bilo 42.