“Treba vas obesiti” – preteće poruke novinarima Južnih vesti i njihovoj deci, o slučaju obavešteno Tužilaštvo

Print screen JV


“Najiskrenije želim celoj redakciji Južnih vesti divljačko silovanje njihove dece od strane migranata dok ne crknu” i “Treba vas obesiti uz javni prenos” samo su neke od pretećih poruka namenjene novinarima Južnih vesti i njihovoj deci, koje su u nekoliko navrata stizale sa iste IP adrese. O slučaju je, kažu u ovoj redakciji, obavešteno Tužilaštvo. 

Na tekst Južnih vesti o tome da je, dok je obezbeđivao prostor jedne firme iz Niša, čuvar uočio grupu muškaraca koja mu se približava i nakon upozorenja u njih pucao, pristigli su preteći komentari sa iste IP adrese. Slučaj je, kažu u ovom mediju, prijavljen policiji.

U niškoj policiji, kojoj su pretnje prijavljene, kažu da su obavestili o tome Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, koje je delo kvalifikovalo kao ugrožavanje sigurnosti i da je naložilo da se izveštaj dostavi “Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal”, kažu u ovoj redakciji.

Nakon toga je stigao još jedan komentar,  gde je pisalo da su vlasnik, urednik i zaposleni u ovoj redakciji  “ista anti srpska g***a koja treba pokačiti na jelku ko ukrase”.

Print screen JV

Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić kaže da pretnje i inače prate rad profesionalnih novinara, ali da primećuje brutalniji rečnik i govor mržnje.

Očekujemo da čovek, koji je na ovakav način pisao o maloletnoj deci ljudi zaposlenih u našoj redakciji bude pronađen što pre, jer javnost treba da zna ko, krijući se iza lažnih imena, ugrožava sigurnost novinara. Oni inače svaki tekst potpišu i nedopustivo je da bilo čiji mir i sigurnost budu ugroženi zbog prodesionalnog rada”, navodi ona. 

Dodaje da će redakcija Južnih vesti nastaviti da izveštava u skladu sa pravilima profesije, a ne u skladu sa raspoloženjem ekstremnih pojedinaca ili grupa uvek spremnih da od novinara i njihovih porodica prave mete. 

Inače, ovo je prva pretnja koju je redakcija prijavila ove godine. Ipak, u postupku je napad na ekipu ove redakcije koji se desio dok su snimali ženu sa spiskovima ispred glasačkog mesta, koji se dogodio u junu. Ročište, kaže Bjeletić, još nije zakazano.