U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 279 pacijenata, a kod 127 je potvrđeno prisustvo virusa korona, među kojima je i jedno dete. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je 11 pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminula su dva pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 109 pacijenata, dok su 33 pozitivna. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece. U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno je hospitalizovano 105 pacijenata, a kod 38 je potvrđen virus, dok je u ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovano 46 pacijenata, dok je 31 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji 295 osoba je pozitivno na koronavirus od 9858 testiranih. Preminulo je devet osoba, dok se na respiratorima trenutno nalaze 132 pacijenta. Ukupno su preminule 614 osobe, dok je 3315 hospitalizovano. 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se epidemiološka situaicija blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.

“Sve ovo ukazuje na to da se mi nalazimo u jednoj situaiciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske”, naveo je Kon.

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekla da je manji pritisak na bolnice u odnosu na protekli period.

“Zahvaljujem se građanima koji su ozbiljno shvatili zajedničku borbu”, i dodala je da je smanjenje broja evidentiranih slučajeva virusa rezultat toga što se najveći broj građana ponašao odgovorno. Premijerka je najavila i mogućnost otvaranja novih laboratorija za PCR testiranje.

Kada je reč o novoj školskoj godini, Brnabić je rekla da je Ministarstvo prosvete Kriznom štabu uputilo njihov predlog koji se u ovom trenutku razmatra.

“Nismo ništa dodatno odlučili i daćemo jasne preporuke i instrukcije koje će onda Vlada usvojiti i tako će se odvijati nastava“, istakla je premijerka i dodala da smatra da je onlajn nastava dobro funkcionisala kada je uvedena u jako kratkom roku i da je to rezultat onoga što je rađeno na digitalizaciji obrazovanja.