U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 118 pacijenata, a kod 43 je potvrđeno prisustvo virusa korona. Na aparate za veštačku ventilaciju priključena su dva pacijenta i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. Preminuo je jedan pacijent od posledica koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 39 pacijenta, dok je 12 pozitivano. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece.

U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno su hospitalizovana 23 pacijenta, a kod petoro je potvrđen virus, dok je u ZC Surdulica u kovid bolnici je hospitalizovano 20 pacijenata, a kod 12 je potvrđeno prisustvo virusa. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je 169 osoba pozitivno na koronavirus od 11618 testiranih. Preminulo su tri osobe, dok se na respiratorima trenutno nalazi 52 pacijenta. Ukupno su preminule 692 osobe, dok su 1194 osobe hospitalizovane. 

U poslednja 24 časa hospitalozovane su 102 osobe, rekla je dr Kisić Tepavčević na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba. 

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je Institut “Batut” formirao poseban tim za praćenje situacije u školama povodom pandemije koronavirusa.

On je rekao da je na sednici Kriznog štaba doneta odluka da se od ponedeljka održavaju koncerti, i da se otvore bioskopi i pozorišta

“Dozvoljeno je prisustvo publike, ali njihov broj ni u kom slučaju ne sme da pređe 500. Organizatori treba da se pridržavaju mera. Najosnovniji zahtev je da se moraju nositi maske i poštovati fizička distanca od jednog i po metra, odnosno obaveznog jednog praznog sedišta između ljudi”, rekao je Kon.

Ističe da su dozvoljene posete gerontološkim centrima. “To je odlučeno nakon dugo vremena, ali uz poštovanje mera distance i posete se preporučuju na otvorenom. Postoji protokol poseta koji mora da se poštuje”, napominje Kon.

Dr Predrag Kon izjavio je da noćni klubovi još ne mogu da rade jer je na snazi zabrana javnog okupljanja više od deset ljudi.

“Ove mere se odnose samo na ustanove kulture. Mera zabrane javnog okupljanja i dalje postoji”, naglasio je Kon.