U niškom Kliničkom centru se trenutno nalazi 169 pacijenata pozitivnih na koronavirus, saopštio je dr Predrag Kon na pres-konferenciji Kriznog štaba, objasnivši da se na Klinici za pulmologiju nalazi 21 pacijent, u starom delu KC Niš 72 pacijenta, dok se u novom delu KC Niš nalaze 76 pacijenata.

Kada je reč o Srbiji, prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u 258 osoba je pozitivno na koronavirus od 7168 testiranih. Preminulo je osam osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 146 pacijenata. Ukupno je preminulo 598 osoba, dok je 3554 hospitalizovano. 

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 264 korisnika i 90 zaposlenih.

Dr Kon je rekao da je Krizni štab danas dobio dopis od Ministarstva prosvete sa modelima za nastavu od septembra.

“Moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara. Važno je da oni sami procene da li je moguće održati takvu nastavu i sam kapacitet škole. Detaljna pitanja kako će to da se sprovodi nisam sada spreman da odgovorim, jer ne znam. Jedna je priča kada prozori budu otvoreni, a druga kada bude hladno i kada budu zatvoreni na školama”, rekao je Kon. Kada su u pitanju vrtići naveo je da je već rečeno da postoje izuzeća za nošenje maski.

On je na pres-konferenciji istakao da će vakcinacija protiv gripa za decu obavezna za one koji imaju neke hronične bolesti, dok se za ostalu decu preporučuje.