U poslednja 24 sata u Srbiji 163 osobe pozitivne su na koronavirus, od 6819 testiranih. Preminulo je 5 osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 107 pacijenta. Do sada je u Srbiji preminulo 646 osoba. Hospizalizovano je 2873 pacijenata. U niškom Kliničkom centru trenutno se nalazi 98 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih se 11 nalazi na respiratorima. U KC Niš je preminula jedna osoba.

Prof. dr Branislav Tiodorović: Broj pregleda se smanjio, situacija nesigurna, ali pod kontrolom

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u prelomnoj situaciji, koju ćemo, do kraja avgusta, možda moći da kontrolišemo. Navodi da je situacija nesigurna  zbog prisustva virusa, ali pod kontrolom.

Ako pođemo od toga kako su kovid ambulante radile, broj pregleda se smanjio na trećinu ukupnog broja od pre sedam ili 10 dana. U Kliničkom centru u Nišu trenutno se nalazi 229 pacijenata, od toga 10 dece od kojih je troje pozitivno.”, izjavio je Tiodorović. 

Ako uzmemo u obzir situaciju u kojoj se nalazimo, ona je prelomna. Imamo bolju samodisciplinu i ako tako nastavimo onda ćemo do kraja avgusta možda doći do situacije kada ćemo moći da kontrolišemo ovu bolest”, rekao je Tiodorović.

Moguće održavanje “Nišvila” i “Filmskih susreta” uz poštovanje preventivnih mera

Doktor Tiodorović navodi da se zalaže da se letnje kulturne manifestacije, kao što su “Nišvil” i “Filmski sureti”, održe, uz strogo poštovanje propisanih mera, ali da će konačnu odluku o tome doneti Krizni štab.

Ovog trenutka je našem stanovništvu potrebno da se podigne moral, da bude spreman da izdrži još malo i dođemo do tačke u kojoj ćemo imati samo povremenu pojavu oboljenja. Možemo organizovati ovakve manifestacije, ali po pravilima koja su već utvrđena, a to znači primenjivati sve mere zaštite, kao što su korišćenje maske, održavanje distance i redovna dezinfekcija. To se postiže tako što ćemo smanjiti broj gledalaca na onaj koji će zadovoljiti da svako ima četiri kvadratna metra prostora”, rekao je Tiodorović.