Foto: Fusion Medical Animation on Unsplash

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, u Nišu će u narednih desetak ponovo biti u funkciji kovid bolnica, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Bolnica će, navodi, najverovatnije biti u hali Čair. 

Početkom novembra privremena kovid bolnica u Nišu trebalo bi da bude otvorena i spremna za prijem pacijenata, najavila je gradonačelnica na sednici Gradskog veća.

„Privremena kovid bolnica biće najverovatnije u Čairu. Bićemo spremni da za desetak dana primimo prve pacijente, ukoliko ih bude bilo” izjavila je Sotirovski. 

Kovid bolnica trebalo bi da smanji pritisak na niški Klinički centar u slučaju porasta broja obolelih. Kako je navela, uvođenje vanrednog stanja za sada neće biti, jer trenutna situacija u gradu prati situaciju u ostalim gradovima Srbije. 

Danas rekordan broj novoobolelih

Ponovo je oboren rekord potvrđenih novih slučajeva, nakon samo dva dana. Zabeleženo je čak 579 novoobolelih u poslednja 24 časa. Nažalost preminulo je još troje ljudi, nakon čega je ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao je na 786.

U kovid objektima Kliničkog Centra Niš, hospitalizovano je ukupno 44 pacijenata, a kod 32 pacijenta je potvrđeno prisustvo virusa korona. Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene virusom Covid -19.  Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Kliničkog centra, 1 pacijent, sa potvrđenim virusom Covid -19 je preminuo.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 2 su priključenana aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju. Svi pacijenti su pod 24 – časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. U niškom KC-u kažu da se njihov klinički status procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere se, kako navode, preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor

U ZC Lekovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano 4 pacijenata. Kod 1 pacijenta je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.

U 3 kovid bolnice u ZC Vranje, ukupno su hospitalizovana 29 pacijenta. Kod 15 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa. Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene virusom Covid -19.

Podsećamo, ove srede zabeležen je rekordan broj zaraženih od početka pandemije u Srbiji, čak 512 slučajeva. Prethodno je najviši broj zaraženih zabeležen 16. aprila (445) i  26. jula (467), ali broj preminulih manji je nego tada. Krizni štab nije pooštrio mere ali istakli su da se kršenje mera neće tolerisati.

U svetu je od korona virusa obolelo čak 42,143,305 od čega je 1,144,718 izgubilo bitku sa ovom bolešću, prema podacima Worldometers. Razlog za optimizam jeste da se 31,258,691 obolelih oporavilo od ovog virusa. Srbija se prema broju obolelih nalazi na 79. mestu sa 38,115.