U Nišu je zvanično otvorena laboratorija za obradu testova na koronavirus “Vatreno oko”, koja je donacija kineske vlade. Kako je ranije najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka. Otvaranju su prisustvovali Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i čelnici grada Niša. 

Kako je najavljeno, laboratorija će sa radom početi sutra, kada će tamo biti testirani prvi uzorci.

Ova laboratorija omogućiće još veći broj testiranja, što će pomoći da iz ovog talasa epidemije koronavirusa izađemo mnogo otporniji i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen.”, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Foto: Vanja Keser

Premijerka je najavila dalje proširenje kapaciteta za testiranje uzoraka i otvaranje laboratorije i u Kosovskoj Mitrovici, i dodala da su kapaciteti za testiranje povećani čak 20 puta od prvog potvrđenog zaraženog u Srbiji.

Zadovoljstvo mi je što danas prisustvujem otvaranju laboratorije u Nišu i čestitam što je u tako kratkom roku izgrađena. Ovo je još jedan rezultat naše saradnje”, rekla je ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo.

Laboratorije su donacija kineskog BGI-a, a laboratorija se nalazi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu. Zgrada laboratorije, površine 790 kvadratnih metara, izgrađena je u protekla 3 meseca. U ovaj projekat kineska kompanija “Zi Đin” uložila je preko pola milijarde, a Vlada Srbije 3,5 miliona evra.

Branislav Tiodorović: Niš je u drugom piku u boljoj situaciji nego što je bio u prvom

Novinarima se obratio i dr Branislav Tiodorović koji je rekao da Klinički centar Niš trenutno raspolaže sa 200 slobodnih kreveta, i dodao da će u opticaju biti još toliko, ako zatreba.

Foto: Vanja Keser

Ovom prilikom saopštio je da predstoji mirnija situacija krajem avgusta, ukoliko se nastavi sa disciplinom i poštovanjem svih preporučenih mera zaštite.

Lončar: Od jeseni na raspolaganju i bolnica u Knez Selu

Eventualni sledeći talas zaražavanja na jesen, Niš bi trebalo da dočeka sa 400 kreveta više, i to u bolnici u Knez Selu. 

Mi ćemo naći sredstva za to i da se pod hitno krene sa radovima, jer to već postoji objekat, potrebna je adaptacija i onda bismo bili mnogo, mnogo mirniji za jesen i za zimu i za ono što očekujemo da bude kombinacija kovida i sezonskog gripa i drugih prehlada i mnogo više obolelih“, kazao je Lončar.

Kako je ministar naveo, bolnica za plućne bolesti u Knez Selu trebalo bi da bude rekonstruisana i adaptirana za prijem pacijenata do novembra ove godine. 

U poslednja 24 časa testirane su 8804 osobe, dok je kod 321 osobe potvrđen koronavirus. Preminulo je sedam osoba, a 4353 su hospitalizovane. Na respiratorima je 150 osoba.