U Srbiji najviše zaraženih od početka epidemije; dr Kon: Maske najbolja zaštita koju imamo

Foto: MC/A.Đ.

Da je nošenje maske trenutno najbolja zaštita koju imamo, kao i da nam, u nedostatku kolektivnog imuniteta, i kolektivna svest o važnosti prevencije širenja virusa korona može pomoću u suzbijanju epidemije, smatra dr Predrag Kon, član Kriznog štaba. Gostujući na RTS-u, naveo je da ne možemo očekivati zaravnjavanje krive u skorije vreme.

Tokom prethodnih nedelju dana nekoliko puta je oboren rekord po broju obolelih od Covida 19 u Srbiji. Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju, epidemiolog Predrag Kon kaže da zaravnjavanje krive još ne možemo očekivati jer se broj zaraženih povećava velikom brzinom. 

“Epidemija se ubrzava i tek sada dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji”, kaže i dodaje da je za sada najvažnije izbegavati skupove i mesta koja su definisana kao mesta zaražavanja.

Apelujući na građane da nose maske, objasnio je da njima štitimo i sebe i druge: “Trenutno nema pametnijeg načina da usporimo širenje virusa, da se ne bismo zatvarali i imali ozbiljne posledice”.

Istakao je da je trenutnoj situaciji preko potrebna kolektivna svest jer je nepoznatno da li će virus trajno ostati ovde i pojavljivati se sezonski.

Nema dokaza da je virus oslabio i očekivano je da ima veći potencijal zimi nego leti”, kako je naveo zbog našeg ponašanja i tendencije da se zimi češće okupljamo u zatvorenom prostoru.

Kaže da, iako bi bilo idealno da se svi kontakti zaraženih laboratorijski isputuju, to trenutno nije moguće.

Rekao je da se pooštrenje mera razmatra već neko vreme, kao i da će uvođenje dodatnih restriktivnih mera  biti potpuno u skladu sa situacijom u datom trenutku.

Činjenica je da smo suzbili drugi talas koronavirusa, ali nismo uspeli da ga potpuno ugasimo”, primećuje doktor Kon i dodaje da se tinjanje koje je ostalo od drugog talasa sada pretvorilo u treći talas u kome smo sada.

Vučić: Zasad nema pooštravanja mera

Da su brojevi zabrinjavajući, ali da se situacija ipak drži pod kontrolom, izjavio je predsednik Aleksandar Vućić. Upravo to je i razlog zašto mere, zasad, neće biti pooštrene.

“Vanredno stanje kao opcija uvek postoji, ali je bolje da ne razmišljamo o njemu, već o tome kako da to stanje izbegnemo”, navodi on, ali dodaje da je neophodno striktno poštovati postojeće mere.

O uvođenju, kako je naveo, najoštrijih mera razmišljaće se kada obolelih u toku jednog dana nadmaši 1500.

Inaće, Srbija je danas još jednom oborila svoj rekord po broju obolelih – u poslednja 24 sata registrovano je 1328 novih slučajeva, od testiranih 9690, dok je borbu protiv virusa korona izgubilo pet ljudi. 

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 642, zatim u Novom Sadu 68, Kragujevcu 54, Šapcu 39, Požarevcu 30, u Niš 26, Valjevu 24, Kraljevu 21. U ostalim mestima ima manje od 20 novozaraženih u protklom danu. Još 210 pacijenata je hospitalizovano, a na respiratorima je ukupno 39 ljudi.