URBAN FEST: Večiti problemi sveta ispričani iz ugla mladih glumaca

Petnaest godina zaredom festival Urban fest je domaćin omladinskim i studentskim pozorištima iz Srbije i regiona koji u Niš donose različite komade, a opet slične priče i dileme. Petnaest godina zaredom ovaj festival glasno govori o vremenima u kojim živimo i pokušajima mladih ljudi da u svemu tome pronađu sebe.

Priče o ratu, siromaštvu i opstanku… Priče o stereotipima, predrasudama i nasilju… Priče o životu i iz života… Glumci omladinskih i akademskih pozorišta, koji se ove godine takmiče na Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta Urban festu, uhvatili su se u koštac sa ozbiljnim temama, i obrađivali ih dajući im nov ugao gledanja, pokazujući svoju svest o vremenu u kom žive, i željama da ga menjaju.

Pobuna je uvek bila u rukama mladih, to je tako bilo i biće. I dobro je da je tako, navodi Aleksandar Mihailović, selektor predstava i umetnički direktor festivala. Kako kaže, i ovogodišnje predstave i te kako dobro progovaraju o vremenu u kom živimo, što je, smatra, i najveća vrednost ovakvih festivala.

Tema koja povezuje sve predstave ove godine jeste pozicija mladih unutar vremena koje nas je snašlo… Njihovo snalaženje i nesnalaženje u svemu tome. Njihovo svedočenje o mutaciji vrednosnih sistema i o gubitku određenih vrednosti“, dodaje on.

“Urban fest” ove godine u dvorištu Univerziteta

Pozorište, pa i ovaj festival, jeste i treba da bude ogledalo društva.

Važno je da vidimo šta nam ove generacije poručuju. Urban fest je uvek bio dobar lakmus za vreme… I kada nismo sigurni da li dobro vidimo neke stvari, treba pogledati predstave na ovom i sličnim festivalima, kaže Mihailović.

Da je mlade, i one starije, zanimalo šta to glumci iz brojnih gradova u Srbiji, ali i iz Republike Srpske i Rusije imaju da kažu, najbolje pokazuje do poslednjeg mesta ispunjeno dvorište Univerziteta, gde je Studentski kulturni centar Niš, zajedno sa svojim Akademskim pozorištem, ovoga puta organizovao svoj festival.

Priče koje su glumci ispričali kroz svoje uloge dolaze iz različitih vremenskih prilika i neprilika, i tako pokazuju da su problemi sa kojima se čovek susreće u svim vekovima i na različitim lokacijama zapravo isti.

Teme su naizgled različite, ali ih objedinjuje nešto zajedničko – Balkan, kaže Borjana Georgieva, predsednica stručnog žirija ovogodišnjeg festivala i dekan Fakulteta umetnosti u Sofiji.

Ona dodaje da sa uživanjem prati svaku predstavu na festivalu i gledajući mlade ljude, zaključuje da kroz uloge oni svoju publiku podsećaju na to koje su vrednosti prave.

Mnogo me raduje što mladi govore o svemu tome, o pričama našeg vremena… Ali oni čak i najteže priče obrađuju sa velikom dozom humora. Starije generacije išle su nekim drugim putevima, ali ovi ljudi, mladi ljudi, bolje će, čini mi se, birati i biti pametniji od nas!, navodi Georgieva.

Žiri će, slažu se i ostali članovi, ove godine, kao i prethodnih, imati težak zadatak. Ipak, kažu da najveća pobeda nisu nagrade, već muk koji se proteže dvorištem Univerziteta dok publika pomno prati predstavu, kao i suze, smeh i ovacije koje Nišlije poklanjaju mladim glumcima.

Piše: Tamara Milojević