Utakmica dece sa problemima u ponašanju i policijce

Prijateljska utakmica grupe za decu u sukobu sa zakonom Centra za socijalno preventivne aktivnosti GRiG i Policijske uprave Palilula, održana je u petak 25. maja u Beogradu. Rezultat je bio nerešen, a kako organizatori ističu, “oba tima bila su vrlo požrtvovana i u sportskom duhu rečeno, ostavila srce na terenu”.

Foto: CSPA GRiG

“Naravno, nismo se okupili samo zbog utakmice. Cilj ovog okupljanja bio je ne samo da promovišemo sportski duh, već da deca sa problemima u ponašanju imaju priliku da upoznaju pripadike policije i u drugom svetlu, da popričaju sa njima, postave pitanja i uvide da su oni neko ko takođe radi u njihovom interesu”, ističu iz GRiG-a.

Dodaju i da su pripadnici policije na ovaj način decu sa problemima u ponašanju videli ne samo kao mloletnike koji su počinili krivično delo, već i kao “decu koja imaju neka interesovanja, dileme, sarađuju kao tim i umeju da pruže ruku drugoj strani”.

Podsećanja radi, Grad Beograd u okviru Odluke o socijalnim uslugama ne prepoznaje decu sa problemima u ponašanju kao korisničku grupu, pa samim tim nema osnova za finansiranje usluga namenjenih njima. Sa tim u vezi, Centar za socijalno preventivne aktivnosti GRiG je 2017. godine započeo proces javnog zastupanja „Nisam problem, imam problem“.

Foto: CSPA GRiG

Projekat „Nisam problem, imam problem“ Centar za socijalno preventivne aktivnosti GRiG realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.