Kako deca koriste internet, kako ih zaštiti, kako da internet koriste i za učenje, a ne samo za zabavu? Ova pitanja mnogi roditelji postavaljaju tokom pandemije virusa korona, a odgovore će moći da potraže na vebinaru “Digitalna dadilja”. Vebinar je namenjen roditeljima i vaspitačima dece predškolskog uzrasta, a biće održan danas, 26. avgusta od 17 sati i biće emitovan na Facebook stranici EU info mreže u Srbiji. 

“Znanja i veštine iz oblasti medijske pismenosti roditeljima pomažu da ojačaju takozvani digitalni imunitet svoje porodice i neguju dobre medijske navike i zbog toga je najpre potrebno da promislimo kako se ponašamo kao roditelji u digitalnom medijskom okruženju, a posebno kako utičemo na kreiranje digitalnog identiteta naše dece i njihovih medijskih navika.”, navode organizatori iz EU info mreže.

Na vebinaru će se sa roditeljima i vaspitačima razgovarati o primeni dvosmerne komunikacije sa predškolskom decom i otvoriće se neke od tema poput: predškolci i digitalna dadilja – vreme pred ekranima, kvalitet i kvantitet, koliko osnažujemo decu da konzumiraju obrazovne, kreativne i pozitivne medijske sadržaje, koliko su upoznati sa Netflix-om, Youtube-om, Instagramom, TikTok-om i video igricama, kako promišljati o medijskim sadržajima sa predškolcem.

Učesnici vebinara su dr Ranko Rajović, stručnjak za rani razvoj inteligencije kod dece i autor NTC programa, Maja Zarić, rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije i Jelena Micić, urednica u okviru Obrazovno-naučnog programa RTS-a. Moderator će biti novinar i psiholog Dragan Ilić.

Na sajtu EU u Srbiji dostupne su i biografije učesnika, kao i prijavni formular za praćenje vebinara.