Više muzičarki širom Srbije – Rok kamp za devojčice

Zvaršni koncert polaznica rok kampa; foto: Rok kamp za devojčice

Svega šest i po procenata muzičke scene u Srbiji čine autorke i muzičarke. Spajajući ljubav prema muzici i radeći na tome da žene budu više prisutne na ovoj sceni, Mreža ženskog stvaralaštva Femix od 2017. godine organizuje Rok kamp za devojčice. Tokom sedam dana devojčice u kampu mogu da nauče da sviraju gitaru, bas gitaru, bubanj i klavijature, dauvežbaju scenski i medijski nastup, ali i da na edukativnim radionicama saznaju više o muzičarkama u istoriji kod nas i u svetu.

Iako je osamdesetih i devedesetih bilo bendova u kojima su bile i muzičarke, jedna od organizatorki ovog kampa Katarina Mitić kaže da je jaz nastao između devedesetih i dvehiljaditih, kada su sa scene žene gotovo nestale.

Iskreno verujem da je manjak dobrih primera žena u muzici razlog zašto nema više devojčica koje bi svirale. Međutim, drago nam je da ima sve više autorki na alternativnoj sceni i da se oseća boljitak, navodi ona.

Gitaristkinja i mentorka u prethodna dva kampa Tijana Milivojević kaže da su žene sve brojnije u rok i u metal muzici, ali i u ostalim žanrovima takozvane alternativne scene.

Ideja da u Srbiji pokrenu Rok kamp za devojčice je došla, navode naše sagovornice, kada su u poseti Stokholmu saznale da postoji rok kamp „Popkollo“ isključivo za devojčice, pa su odlučile da nešto slično sprovedu i u Srbiji.

Namera organizatorki je da u kampu učestvuju devojčice od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije, pa se mesto održavanja svake godine menja. Ove godine to je Knjaževac, pa organizatorke očekuju najviše prijava iz istočne i jugoistočne Srbije.

Ideja je da se animira uvek drugi kraj naše zemlje i da će devojčice doći u većem broju ako im je kamp bliže. Za sada se to pokazalo kao odlična stvar i radujemo se svim gradovima koji nam predstoje u narednim godinama, navodi Katarina Mitić.

Kamp nije besplatan, ali kako navode naše sagovornice, trude se da kotizaciju smanjuju, te da ostane samo simboličan iznos. Postoje i stipendije za devojčice koje bi želele da učestvuju, ali dolaze iz ugroženih društvenih grupa.

Podsticajem devojčica da se bave muzikom, a od ove godine i podešavanjem zvuka i koncertne produkcije, Rok kamp i umrežava muzičarke u povoju i podržava ih tokom cele godine.

Trudimo se da kamp ne bude samo tih sedam dana, već da bude i nešto čime bismo zainteresovali devojčice da se bave muzikom. Tokom godine smo tu da ih bodrimo, organizujemo im nastupe. Naše devojčice često sviraju, ne onoliko koliko bismo mi volele, ali oseća se promena, zaključuje Tijana Milivojević.

Napore organizatorki ovog kampa za afirmaciju žena i devojaka u muzici prepoznala je svetska organizacija „Frida“, pa će deo instrumenata od ove godine biti u trajnom vlasništvu kampa i time omogućiti i celogodišnju podršku polaznicama.

Više informacija o kampu, kao i načinu prijave možete videti ovde.