Vukašin Obradović počeo štrajk glađu, zatvorio se u prostorije Vranjskih

Vukašin Obradović
Ilir Gaši i Vukašin Obradović / Foto: MRCN/B.R

Osnivač ugašenog nedeljnika Vranjske i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović otpočeo je štrajk glađu, kako bi ukazao na, prema njegovim rečima, besmislenu borbu za medijske slobode u Vranju i Srbiji. Obradović je trenutno u redakciji Vranjskih, gde se zatvorio, odbijajući da komunicira sa porodicom, saradnicima i medijima.

Brojne inspekcije nedeljama borave u prostorijama Vranjskih, te je Vukašin Obradović juče ugasio medij, zbog, kako je naveo, “finansijskih i političkih pritisaka”, a od danas štrajkuje glađu.

“Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće”, naveo je Obradović za N1.

Redakcija Vranjskih / Foto: D.P

On je dodao da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života, kao i da nema iluzija da će ovaj čin promeniti bilo šta “u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji.”

“Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata”, dodao je. Istakao je i da je “nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju,” te da se na ovaj čin odlučio iz straha da “ne potone u besmislenu svakodnevicu i izgubi ono što mu je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo.”

Stani uz Vranjske!

Slavko Ćuruvija fondacija (SCF) povodom gašenja nedeljnika Vranjske organizuje skup podrške danas u 20 časova, ispred zgrade Vlade Republike Srbije, u Nemanjinoj 11 u Beogradu, sa porukom #StojimUzVranjske.

Screenshot / vranjske.co.rs

Novinarska i medijska udruženja: Brutalno gušenje medijskih sloboda

Novinarska i medijska udruženja objavila su saopštenje, kojim “upozoravaju građane i međunarodne institucije da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas”.

Naime, udruženja ističu da se u samo dva dana desilo nekoliko zabrinjavajućih situacija: “portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske,  a njegov vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu; novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima.”

“Iako na prvi pogled različiti, ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode,” objašnjeno je u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacija onlajn medija – AOM, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM i Asocijacija Lokal pres – LP.

Takođe, ističe se da “u ovakvoj situaciji, nikoga – ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije – ne bi trebalo da iznenadi ukoliko se Srbija veoma uskoro, jednog jutra probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija”.