Youth stage pruža mogućnost mladim bendovima da osete veliku binu

Bend Bohemija; foto: MRCN/N.S.

Nišville Jazz festival, osim velikih imena džez muzike, publici nudi mogućnost da čuju i mlade bendove u usponu. Na Youth stage-u, niški festival u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih država nudi priliku mladim snagama džeza, ali i ostale muzike koja ne može da se uklopi u postojeće žanrove, da se predstave publici. Mlade niške muzičke snage prve večeri festivala predstavljaće bend Bohemija.

Nazvani po regiji u Češkoj koja asocira na alkoholna pića, ali i na arhitekturu i kulturu uopšteno, ovaj bend postoji nešto manje od godinu dana.

Kada je bend počinjao, imali smo pesmu Zelene vile posvećenu apsintu i ideja je bila da svaka pesma bude posvećena određenom piću, ali smo se vremenom odlučili za drugačiji koncept“, navodi frontmen benda Janko Džambas.

Bohemija iza sebe ima album „Sve naopako“, dok se na drugom albumu uveliko rade, a otkrivaju da će on nositi naziv „Nasmeši se i reši sve“. Iako žanrovski ne idu potpuno u pravcu džeza, navode da je „džez uključen svesno ili nesvesno kroz akorde ili sketovanje“.

„Džez se po mom mišljenju izdvaja od savremene muzike improvizacijom, a nje ima u Bohemiji i pri stvaranju pesama, kao i u izvođenju“, pojašnjava violinista Dimitrije Mandić.

On dodaje da je Nišville zbog svoje veličine u poslednjih nekoliko godina u mogućnosti da doda program koji nije džez, pa bendovi poput Bohemije imaju priliku da sviraju na festivalu. Oni ove godine nastupaju drugi put na Nišville-u i ističu da su uslovi za nastup na festivalu daleko bolji u odnosu na klubove:

„Dobra bina, dobro ozvučenje, iskustvo da se oseti prava svetska svirka što je i najbitnija stvar jer se podigne moral nakon festivala i stekne se iskustvo na velikoj bini. Bendovi ovde mogu da iskuse klupske svirke, ali to nije isto – na velikim binama je drugačije“.

Basista Mihajlo Ivanović kaže da je minimalna mogućnost da će neko da ih pozove da nastupaju na osnovu nastupa na festivalu:

„Međutim, dobijaš snimke sa Nišville-a i promciju. Sa druge strane, stavljaš u biografiju benda da si svirao na velikom festivalu, a to u mnogim situacijama znači da imaš to potrebno iskustvo“.

Oni navode da Nišville može da služi za promociju bendova i kao primer toga navode Eyot koji su dobili mogućnost da sviraju u Dubajiu. Ipak, ne očekuju previše, ali dodaju da promocija Nišville festivala u drugim gradovima u zemlji i okruženju daje mogućnost bendovima da se predstave.

Kada su u pitanju nastupi u toku sezone, bubnjar Milan Stojiljković navodi da ih je moguće organizovati, ali su uglavnom svirke „vanredne“ i bez mogućnosti organizovanja makar mini turneje:

Sa druge strane, klubova ima na jugu, nisu baš sjajno opremljeni, ali postoje osnovni uslovi, kao i velika podrška od strane organizatora tih svirki, pa ti ne pada teško što su uslovi takvi“.

Mihajlo dodaje da je prednost Nišvila to što mogu tehnički na bini da podrže onakav koncept kakav je Bohemija zamislila:

„Sa tri, četiri vokala koliko imamo teško je naći klub u kome je moguće adekvatno nastupati. U tom smislu nam je  Nišville mesto gde možemo da prikažemo svoj bend u onoj meri i na onakav način kako smo zamislili“.

Čladnovi benda podvlače da Niš živi tokom Nišville-a i da ima posebnu energiju jer kada se uđe u Tvrđavu svako ostavi sivilo na ulazu i upolovi u boje.

Sve bendove, kao i satnicu nastupa tokom četiri dana na Youth Stage-u možete pogledati ovde.