Za vakcinaciju se do sada se prijavilo preko 100.000 ljudi, u Nišu 43 punkta za imunizaciju

Foto: printscreen sajta eUprave

Sto hiljada ljudi iz Srbije je do sada izrazilo interesovanje da primi neku od vakcina protiv COVID-a 19 popunjavanjem upitnika na sajtu eUprave. Slanjem zahteva građani ne daju saglasnost za vakcinaciju, već isključivo pokazuju da su zainteresovani, navodi se na ovom sajtu. 

U svakom trenutku svoje iskazano interesovanje građani mogu da promene ili da obrišu. 

Može se odabrati bilo koji tip vakcine za koji je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet, ili se može odabrati željeni proizvođač vakcine. Nakon što se uspešno popuni upitnik na imejl i putem SMS poruke svi građani dobijaju potvrdu sa detaljima, a nakon iskazanog interesovana putem mejla i SMS-a stići će termin o datumu i mestu vakcinacije. 

Upitnik može da se popuni i za člana porodice, ali je gde takođe neophodno ostaviti podatke i kontakt telefon. Ukoliko neki član porodice nema mobilni telefon ili imejl, može se ostaviti svoj na kome će stići podaci o datumu i mestu vakcinacije.

U Nišu 43 punkta za masovnu imunizaciju stanovništva

Plan imunizacije Nišlija, koji bi trebalo da bude realizovan kada stigne novi kontigent vakcina protiv kovida, uključuje 43 formirana punkta na seoskom i gradskom području Niša, kaže za Južne vesti pomoćnica direktora Doma zdravlja Danijela Nešić.

Kako kaže, najpre je bilo u planu 30, ali su proširili broj punktova i na neke seoske delove gde se teže dolazi do centralnog objekta. Još se ne zna pouzdan datum kada bi masovna vakcinacija mogla da krene, ali se, kaže, očekuje krajem januara ili početkom februara.

Đerlek: Ako dobijemo sve dogovorene doze, imunizacija gotova do sredine juna

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će imunizacija građana Srbije biti gotova do sredine juna ove godine, ukoliko Srbija dobije sve doze vakcina koje su dogovorene.

„Ako dobijemo doze koje smo dogovorili i ako isporuka ide kako treba, planiramo da kompletnu vakcinaciju obavimo do kraja maja ili polovine juna, tako da mlađi neće čekati godinu dana ili stići na red 2022. godine, već u najgorem slučaju mogu stići na red početkom maja“, kazao je Đerlek u intervjuu za „Politiku“, prenosi N1.

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 25 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.664. 

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 12.889 osoba, a registrovano je 2.267 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 189 pacijenata. Ukupno su hospitalizovane 5.503 osobe.