Centar za devojke tihom aukcijom proslavlja dvadeseti rođendan

Izvor: Centar za devojke

U petak 13. aprila u Galeriji 55 u Nišu održaće se tiha aukcija slika povodom dvadesetogodišnjice rada Centra za devojke. Na aukciji će biti izloženi radovi koji su nastali na III feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu, a početna cena svake slike biće 10.000 dinara. Kupovinom slika podržava se rad Centra za devojke.

“Donacije sa tihe aukcije namenjene su redovnim programima koje Centar za devojke u narednom periodu realizuje – od festivala koje organizujemo do likovne kolonije. Očekujemo da građani dođu, vide šta radimo i upoznaju se sa umetnicama koje će biti prisutne. Nadamo se i da će se zainteresovati za naš rad, kao i za ciljeve koje ostvarujemo”, navodi  Tatjana Nikolić, jedna od osnivačica Centra za devojke.

Podsećamo, Centar za devojke je nevladina organizacija osnovana 15. aprila 1998. godine na inicijativu dve volonterke “SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja”, naše sagovornice i Aleksandre Žikić. Već dvadeset godina pomaže devojkama i mladim ženama da unaprede svoj položaj u društvu.

Glavne teme kojima se ovaj centar bavi su: prevencija nasilja nad devojkama, prevencija trgovine ljudima/devojkama i žensko zdravlje. Kako se na zvaničnom portalu ove organizacije navodi, njihov cilj je da devojke iz Centra izlaze osnažene i pune samopouzdanja, sa dovoljno znanja i sposobnosti da prepoznaju i u potpunosti izbegnu ove probleme.

Od 2011. godine Centar za devojke stupa i na pozorišnu scenu. Predstave “Vaginini monolozi”, “Dobro telo” i “Čekaonica” koje se bave problemima na koje nailaze žene danas su za cilj imale aktuelizaciju ženskih pitanja. Izvođene su i po više od 10 puta.

Nasilje nad ženama – najekstremniji vid diskriminacije žena

Žene su nekada bile na marginama društva. Jedine uloge bile su im uloge majke i domaćice. Nisu imale pravo glasa, a jedini zadatak bio im je da “drže porodicu na okupu”. Često su bile izlagane raznim vidovima nasilja. Danas, situacija nije mnogo drugačija. Iako žene imaju veća prava i bolje položaje nego ranije, nasilje se ne smanjuje.

Novinarke protiv nasilja se javno i glasno bore protiv nasilja.

U Srbiji gotovo da ne prođe dan bez vesti o nekom obliku nasilja nad ženama. Iako raste broj prijava, broj žrtava se, nažalost, ne smanjuje.

Statistike pokazuju da je svaka druga žena pretrpela neki vid nasilja u porodici. Od početka 2016. godine do danas 30 žena je ubijeno u porodično-partneskom nasilju u Srbiji.

U cilju smanjenja broja ovih slučajeva Centar za devojke organizuje razne radionice, predavanja, psihološka savetovanja, predstave i festivale. Aktivistkinje Centra se zalažu za sprečavanje nasilja nad ženama, prepoznavanje oblika nasilnog ponašanja, ali se bave i drugim, jednako važnim temama poput ženskog zdravlja, ekonomskog osnaživanja devojaka, asertivnosti i jačanja samopouzdanja.