Deca su zadovljnija kada kreativnošću ispune dan

Foto: sa Fejsbuk profila Dečijeg kulturnog centra

Mlađa deca, koja inače deo dana provode u vrtiću, na različitim kreativnim i sportskim aktivnostima, u izolaciji imaju previše slobodnog vremena i višak energije, čije kanalisanje sada teško pada i njima i roditeljima. Dečiji kulturni centar iz Niša jedna je od institucija koja ni tokom pandemije nije odustala od svojih programa, samo što ih sada sprovodi na malo izmenjen način, uz veliku pomoć novih tehnologija.

U trenutku kada smo zbog situacije sa koroanvirusom morali da prekinemo rad sa decom u prostorijama Dečijeg kulturnog centra, i kada smo i sami bili prinuđeni da se povučemo u svoje kuće, ceo kolektiv, predvođen direktorkom Sandrom Petković, bio je složan u odluci da se ne sme prekinuti svakodnevna veza saradnika sa decom iz svojih grupa. Od početka vanrednog stanja aktivno je svih pet kreativnih radionica, škole stranih jezika, klavira, šaha, likovni atelje, kao i sekcije ritmičke gimnastike i školica sporta. Nastavnici svih ovih grupa onlajn časovima i predlozima za upotpunjavanje vremena provedenog u kući pokušavaju da održe kontinuitet u nastavi“, priča Jovan Živković, umetnički i programski direktor Dečijeg kulturnog centra Niš.

Prema njegovim rečima, sve su prilagodili kućnim uslovima i mališani iz svih radionica šalju zadatke na dnevnom nivou, a roditelji dobijaju informacije o aktivnostima na zadatu temu koje treba da realizuju sa svojom decom. Radove zatim dostavljaju nastavnicima, koji sa saradnicima sakupljaju materijal i prezentuju ga na Fejsbuku i Instagramu.


Dnevne aktivnosti za mališane vrlo su zanimljive, kreativne i podsticajne za njihov razvoj. Obrađuje se određena tema iz radnih listova, kroz likovne, vajarske zadatke, ili kroz različite eksperimente, pričanje priča i slično. Aktivnost se odvija i direktnim kontaktom nastavnika i učenika, uz aplikacije koje nude mogućnost video-konferencija“.

Živković kaže da svaka kreativna radionica Dečijeg kulturnog centra ima po dvadesetak deteta i svi sa nestrpljenjem čekaju dnevne zadatke i raduju se „susretu“ sa nastavnicima, a posebno su ponosni kada vide svoje radove na društvenim mrežama.

„Podstaknuti trenutnom situacijom, otvorili smo konkurs za jedan novi festival, za koji očekujemo da će izazvati veliko interesovanje mladih. Radi se o Klipfestu 2020, u kome će moći da učestvuju deca od 12 do 18 godina. Oni će do 1. juna moći da osmisle i snime kreativne klipove u trajanju do tri minuta sa temom ‘Izolacija moja inspiracija’. Najbolji će biti nagrađeni vrednim i atraktivnim nagradama“, najavljuje naš sagovornik.

I roditelji su prezadovoljni ovim aktivnostima, kaže Živković, jer im deca provode vreme osmišljenije, bolje komuniciraju, imaju više razumevanja jedni za druge i što je najvažnije – osećaj sreće prisutan je sve vreme.

Iz Dečjeg kulturnog centra poručuju da bi roditelji u ovim teškim trenucima trebalo da što više vremena provode sa svojom decom i osluškuju njihova interesovanja.

Deca vole svet mašte, pa mogu sa roditeljima da odu na zamišljeno putovanje, da pričaju priče, crtaju i boje, da budu mali vajari i od testa naprave razne figure. Zanimanja su vrlo interesantna mališanima, pa roditelji mogu za čas da se nađu u ‘frizerskom salonu’, gde će im dete napraviti vrlo modernu frizuru. Dobrodošla je pomoć i oko sređivanje stana, a posebno svojih stvari i igračaka. Kao sjajna inspiracija može poslužiti i predstojeći Uskrs, gde deca mogu na zanimljiv i kreativan način da oslikaju jaja raznim likovnim tehnikama: lepljenjem sličica, dekupažom, farbanjem, crtanjem i slično“, neki su od predloga koje smo dobili iz Dečijeg kultrunog centra za sadržajnije provođenje vremena kod kuće sa decom.