EU foto-konkurs: BUDI EKO-MOBILAN!

Foto: www.euinfo.rs

U susret Evropskoj nedelji mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar i EU info kutak u Nišu i Novom Sadu pozivaju sve građane i građanke Srbije da se prijave na foto-konkurs „BUDI EKO-MOBILAN!“.

Pošaljite svoje fotografije koje na kreativan i originalan način prikazuju Vaš stav o urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine: šetnja po parku, u prirodi, po gradu, šetnja sa Vašim ljubimcem ili vožnja biciklom, brodićem, rolerima, skuterom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim alternativnim sredstvom prevoza. Svaki dan koji provedete van automobila našoj planeti mnogo znači, i u svetlu borbe protiv klimatskih promena – svi mi možemo lično da doprinesemo da svet u kome živimo bude čistiji, zdraviji i lepši.

Kako bi što više građana bilo motivisano da učestvuje i pošalje autentične fotografije, konkurs je osmišljen tako da su takmičari podeljeni u dve grupe: učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji, i vlasnici ljubimaca (uslov je da na fotografiji vlasnik bude sa svojim ljubimcem i da fotografija promoviše mobilnost).

Fotografije sa Vašom originalnom porukom, u što većoj rezoluciji, pošaljite do 9. septembra 2016, do 17 sati, elektronskom poštom na adresu: takmicenje@euinfo.rs. Više o uslovima foto-konkursa i pravilima učešća možete pročitati ovde.

Tri najbolje fotografije u prvoj takmičarskoj kategoriji biće nagrađene biciklom, rolerima ili trotinetom. Najkreativniji među vlasnicima ljubimaca dobiće hranu za pse u vrednosti od 120 evra za prvo mesto, i opremu za kućne ljubimce za osvojeno drugo i treće mesto.

Od 10. do 18. septembra 2016. sve pristigle fotografije biće objavljene na Fejsbuk stranici EU info centra, gde će građani moći da glasaju „lajkovima“ za najbolje i najkreativnije fotografije. Iz svake kategorije 10 fotografija sa najviše lajkova ući će u uži krug takmičenja, a dobitnike prve tri nagrade u svakoj kategoriji – biraće stručni žiri. Pobedničke fotografije biće objavljene 20. septembra na stranici EU info centra.

Najboljih 20 fotografija biće izloženo u EU info centru u septembru tokom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, dok će najboljih osam biti promovisano na jednom vozilu gradskog saobraćajnog prevoza.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) jeste godišnja kampanja održive urbane mobilnosti koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i čiji je cilj promovisanje alternativne vrste mobilnosti u svrhu očuvanja životne sredine. Ove godine nizom aktivnosti u različitim krajevima Evrope, a sa zajedničkom temom „Pametna mobilnost. Jaka ekonomija“, ukazuje se na sve veću potrebu da se ulice i gradovi prilagode građanima, a ne automobilima. Kako bi istakli značaj zaštite životne sredine, posebno u svetlu klimatskih promena, Delegacija EU i EU info centar od 12. septembra kreću sa kampanjom „Evropa za zelenu Srbiju“ u okviru koje će organizovati niz događaja sa dve osnovne teme: klimatske promene i održiva urbana mobilnost.

 

Pruzeto sa: www.euinfo.rs