GO Crveni krst otvorila Klub za zapošljavanje Roma

Gradska opština Crveni Krst je u saradnji sa nevladinom organizacijom ENECA pokrenula Klub za zapošljavanje Roma. Plan je da organizuju obuke i pomognu Romima da osnuju zadrugu sa održivom poslovnom idejom.

Ovakvim klubom trebalo bi da se stvori održiv mehanizam za dugoročno poboljšanje položaja Roma, da se ojača zaposlenost u regionu osnivanjem zadruga i pružanjem obuka za romsko stanovništvo, kao i da se ojača kapacitet zaposlenih u Gradskoj opštini Crveni Krst za primenu lokalnih politika za poboljšanje socioekonomskog položaja Roma, kao i podizanje svesti lokalnih struktura i javnosti o ugroženosti romskog stanovništva i problemu nejednakosti i diskriminacije.

Menadžer na prokejtu Ivana Miljanović kaže da će biti različitih aktivnosti, a da je prva među njima obuka službenika GO Crveni Krst kako bi pomogli Romima da ostvare svoja prava.

„Biće obuke Roma i to 40 stručnih i 50 biznis obuka. Gradska opština Crveni Krst nabaviće opremu za Klub i predviđamo dugoročnu saradnju kroz javno i privatno partnerstvo“, ističe Miljanovićeva.

Radno sposobni Romi moći će da prođu kroz razna tražena zanimanja ističe predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović i dodaje da projekat traje 15 meseci. Obuka počinje već od sledećeg meseca. Kako kaže još uvek se ne zna da li će se Klub nalaziti u prostorijama opštine Crveni Krst ili u Romskom kulturnom centru.

Podršku za otvaranje Kluba pružili su Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), opština Crveni Krst i ENECA.