Havarija ili zabrana slobode izražavanja?

Debata pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ otkazana je na dan najavljenog održavanja. Iz hotela „New City“, gde je trebalo da se održi događaj, kao razlog za otkazivanje naveli su poplavu u sali.

Institut za evropske poslove, koji je glavni organizator debate, u zvaničnom saopštenju navodi da je ovo „sabotaža i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane“.

U skladu sa ugovorom hotel će morati da plati kaznu zbog otkazivanja, a Institut će pokrenuti i pravnu proceduru za naplatu svih troškova koji su nastali u organizaciji. Međutim, najveći trošak, diskusija sa građanima o važnim temama, nije naplativ. Pozivamo građane Niša da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima oslobode javne prostore za dijalog i obećavamo da ćemo doći u Niš ponovo“, navodi se u saopštenju Instituta.

Pitanja zašto su slobodni i etični mediji neophodni za razvoj demokratije i društva, sa kakvim se izazovima novinari suočavaju u vremenu političkih tenzija, koliki praktični uticaj na slobodu govora imaju pristupni pregovori sa Evropskom unijom, sa čim se sve Srbija sreće na polju stvaranja prostora za dijalog i razmenu mišljenja u društvu i mnoga druga ostala su bez odgovora. Građani su ostali bez odgovora. Bez prilike da izraze svoje mišljenje ostali su Olja Bećković, Ivan Ivanović, profesor Čedomir Čupić, Vesna Mališić, Milojko Pantić i svi građani Niša koji su se prijavili za debatu.

Prof. dr Zoran Jovanović / foto: MRCN/N.S

„Reč je o intelektualnom teroru i nedozvoljavanju da se čuje drugačije mišljenje. Svaki normalan sistem počiva na različitim mišljenjiima. Mi ne moramo da se slažemo, ali je neophodno da se čujemo“, kaže prof. dr Zoran Jovanović, upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu.


Novinar Ivan Ivanović, jedan od planiranih govornika, na svom twitter nalogu je napisao:

Ova vlast ne dozvoljava da se slobodno govori. Jadnije od toga je samo to što su tolike kukavice da ne smeju to da kažu, nego se kriju iza lažnih poplava“.

Foto: screenshot / twitter nalog Ivana Ivanovića

Reakcije na društvenim mrežama su različite. Neki smatraju da je greška Instituta to što nisu našli alternativu, i što nisu održali debatu, a drugi da je samo mesto održavanja debate bilo loše odabrano, jer se zna „čiji je hotel“.

Uvek postoji alternativa. Ako postoji dobra volja, to može veoma jednostavno i bezbolno da se reši. Međutim, ovde je reč o nečemu sasvim drugom. O diktatu jedne partije, o ljudima koji misle da mogu tako da uređuju život ljudi u Evropi u 21. veku“, zaključuje Jovanović.