„Kršenje dečjih prava je svakodnevno i nevidljivo“

Ispričajmo priču o nevidljivim junacima

„Mama i tata su mi upropastili život, a ja sam uvek bio dobro dete…“, ovako je trinaestogodišnji dečak započeo svoju priču o svim nedaćama koje je preživeo u porodici. Ta priča stigla je na adresu niškog Društva za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, na konkurs koji ova organizacija raspisuje u okviru projekta Dečja prava u priči i praksi, sada već drugi put.

Većina problema ovog dečaka bila je rešena – kuća mu je sređena, administrativni problemi oko starateljstva takođe su bili rešeni, a zahvaljujući osvojenoj prvoj nagradi na konkursu kupio je svoj prvi mobilni telefon.

Probleme koje deca imaju u Srbiji rešavaju se teorijski ali ne i u praksi, zbog čega civilni sektor podiže svest o kršenju dečjih prava, i poziva ključne institucije da u saradnji sa njima pronađu mehanizme zaštite dece.

“Ako učiteljica reši da u školsku priredbu ne uključi svu decu iz odeljenja, to jeste diskriminacija, odnosno kršenje njihovog prava na participaciju”, Jovana Čanji Aranđelović

„Kada govorimo o dečjim pravima, naročito o njihovom kršenju, uglavnom se pomisli na neke drastične primere, a manje se pažnje obraća na njihova prava na participaciju, ili diskriminaciju, na adekvatno školovanje, prava na kvalitetno obrazovanje, normalni rast i razvoj u porodici. U najširem spektru imamo kršenje prava deteta, koje je svakodnevno, a nevidljivo“, objasnila je Jovana Čanji Aranđelović, menadžerka projekta iz Otvorenog kluba.

Konkurs za kratku priču na temu dečjih prava, namenjen je deci do 18 godina, kojima su prekršena prava, ili su na bilo koji način isključeni iz života zajednice. Svi koji žele da ih neko čuje, svoju priču mogu poslati na storytellingserbia@gmail.com do 31. januara.

„Neko želi da vas sluša. Nagrada je simbolična, ali mnogo je vrednije sve ono što priča može da donese, a to je angažovanje cele zajednice,“ poručuje Jovana Čanji Aranđelović.

Žiri će u svakom gradu nagraditi po tri najuspešnije priče, i to sa 100 evra za prvo, 60 za drugo i 40 evra za treće mesto.

Foto: Otvoreni klub

Nakon konkursa, u specijalnoj brošuri, biće objavljene pobedničke priče, koje će javnosti biti dostupne i  na sajtu Otvorenog kluba. U planu su i panel diskusije u svim gradovima koji učestvuju na konkursu, sa predstavnicima lokalnih samouprava, o temama koje se posle konkursa istaknu kao najvažnije.

Otvoreni klub raspisao je i likovni konkurs za logo kampanje „Dečja prava u priči i praksi“. Namenjen je svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu i još nekoliko gradova u Srbiji, i trajaće do 31. januara 2017. godine.

Tročlana komisija u svakom gradu bira najbolji logo, a pobednici će dobiti vaučer od 10.000 dinara.

Projekat, kroz EIDHR program finansira  Delegacija EU u Srbiji, a realizuje Otvoreni klub Niš i Centar za Kreativni razvoj iz Knjaževca, uz podršku saradnika iz Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Zaječara, Vranja i Bujanovca.