Maša Đorđević: Preporuka svima koji šalju novac u Srbiju

Dvadesettrogodišnja Nišlijka Maša Đorđević, koja boravi u Minhenu u okviru programa stručne prakse, neretko šalje novac svojima u Srbiju, a ovih dana je saznala za projekat koji proces slanja treba i da osigura, pojednostavi i pojeftini.

Ideja inicijatora i realizatora projekta, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grada Niša, je da se uplate iz rasejanja vrše putem namenske onlajn-platforme preko koje će primaoci u matici dobijati sredstva i digitalnim vaučerima kupovati namirnice i ostale artikle, ali i plaćati račune.

“Već drugu godinu živim u inostranstvu i često šaljem novac najbližima. Čini mi se da će uz ovakvu platformu biti dosta lakše, jer je u pitanju najbrža i najjednostavnija sigurna opcija”, kaže Maša, buduća uspešna ekonomistkinja.

Maša je do sada koristila druge vidove prenosa novca i plaćala proviziju i do deset odsto, dok će zahvaljujući projektu UNDP-ja i Grada Niša ona iznositi manje od tri.

“Ranije sam koristila različite oblike transfera, ali su svi oni jako skupi, a i procedure su mnogo komplikovanije. Zato verujem da će ova platforma biti odlična preporuka svima kojima je potrebno da pošalju novac nekome u Srbiji brzo i sa minimalnim troškovima”, objašnjava ona.

Pilot-projekat “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” realizuje se uz pomoć partnerskih kompanija “AID:Tech” iz Irske i “Stripe” iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prijavite se za učešće do 7. septembra na sigurnoilako.rs i uštedite.