Najveći deo propisa EU sprovodiće lokalne samouprave

Izvor: pixabay.com

Najveći deo propisa Evropske unije sprovodiće lokalne samouprave u Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU Sem Fabrici. Kako je rečeno na redovnoj 46. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na temu “Evropska budućnost lokalne samouprave”, do 70 odsto evropskih direktiva i zakona se odnosi na lokalni nivo.

Tom prilikom Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da se srpska lokalna saouprava priprema “solidnim tempom” za članstvo u EU. Objasnila je da postoje izazovi na svim nivoima, ali da to nije specifikum Srbije kao zemlje kandidata.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je lokal noseći stub reformi ka EU:

“Lokal je orjentir odakle dobijamo informacije o tome šta su im problemi, kako da ih osposobimo, a edukacija znači da se pripremaju za budžete i projekte, jer je cilj da svaki službenik na lokalu isti zakon, ili propis, primenjuje na istovetan način,” dodao je.

Predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović podsetila je da se 21 pregovaračko poglavlje tiče lokala, kao i da je SKGO napravila 14 analiza šta se od njih očekuje u tom procesu.

Na skupu SKGO je obeleženo 65 godina postojanja i rada na unapređenju uslova za funkcionisanje lokalne samouprave i kvalitetniji život građana, a predstavnici 24 grada i opštine potpisali su memorandume o saradnji sa SKGO.


Podsetimo, za potrebe projekta Glas zajednice o EU integracijama − podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika izrađena je opsežna studija koja daje sveobuhvatan uvid u trenutno stanje pristupanja Srbije u EU. Važan deo studije jeste i analiza kapaciteta i znanja lokalnih aktera za učešće u procesu pregovora, na osnovu koje su kreirane i preporuke za napredak u procesu pregovora.

Studija je namenjena kako lokalnim samoupravama, organizacijama civilnog društva, i medijima, tako i svim građanima koji žele da razumeju process pristupanja EU, i da u njemu aktivno učestvuju. Studiju besplatno možete preuzeti ovde.