Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”: Neregularno glasanje

Foto: MRCN / N.S

Kako je već najavljeno, Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenuće upravne postupke zbog nepoštovanja procedura u vezi sa sednicom Skupštine grada na kojoj je izglasano ustupanje Aerodroma „Konstantin Veliki“ državi. Oni navode da već sada imaju dokaze za prvi upravni postupak, a on se odnosi na broj odbornika koji je glasao protiv ustupanja.

Protiv tačke 3 (prenos udela i osnivačkih prava nad JP za aerodromske usluge) dnevnog reda 24. sednice Skupštine grada Niša glasalo je 9 odbornika opozicije, a administracija i predsednik Skupštine proglasili su da je protiv glasalo samo 8. Na snimcima sednice se jasno vidi da je reč o 9 odbornika koji glasaju protiv“, navodi predstavnik Inicijative Mladen Jovanović.

Odbornici Skupštine grada Niša; foto; MRCN/N.S.

Jovanović kaže da je „samim tim celo glasanje neregularno“ i podseća da su odbornici opozicije Srđan Nonić i Jelena Đorđević zatražili da se ponovo pristupi glasanju koje bi moralo da se izvrši prozivkom. Međutim, predsednik Skupštine Rade Rajković „izbegao“ je taj način glasanja time što nije dopustio trećem odborniku da izrazi sumnju u regularnost glasanja. Time je, navodi Jovanović, prekršen Poslovnik Skupštine grada Niša.

Ovo je samo jedna u nizu nepravilnosti koje su do sada napravljene, ali ovo je najfrapantnija stvar koju i faktički potvrđujemo da je neregularna“, dodaje Jovanović.

On dodaje da će Inicijativa pokrenuti upravne postupke i povodom načina vođenja sednice, kršenja Statuta Grada jer nije traženo mišljenje Privredno-ekonomskog saveta, kao i zbog samog načina zakazivanja sednice.

„Predsednik je u samom pozivu napravio nekoliko grešaka“, ističe Mladen Jovanović, „Prvo nije naglasio da li je ovo nastavak sednice ili nova sednica. Ne može biti nastavak, jer prema poslovniku nastavak sednice bi morao da se održi u roku od petnaest dana od trenutka kada je prekinuta. Sa druge strane, ako je bila nova sednica – ona je morala da bude sazvana 5 dana pre održavanja, što nije slučaj, a jasno je da nije po hitnom postupku, jer nigde to nije upisano“.

Mladen Jovanović / Foto: MRCN / N.S

Mladen Jovanović sednicu ocenjuje kao nelegitmnu jer se, kako navodi, očigledno nije držala Poslovnika, kao i jer je bila javna, a građanima i predstavnicima Inicijative nije bilo dozovljeno da joj prisustvuju.

To ukazuje da je više bila neka vrsta političkog skupa, a ne sednica Skupštine. Ipak, oni pokušavaju da to predstave kao sednicu, ali očigledno ima puno nedostataka i teško je da bi bilo koji ozbiljniji pravnik mogao da prizna kao sednicu Skupštine“.

Jovanović navodi da bilo koja tužba koju Inicijativa iznese u upravnom postupku može da obori neku od tačaka ili čak celu sednicu, što bi značilo da je odluka o ustupanja aerodroma nevažeća.