Nišlije vole evropske filmove

Prva projekcija Festivala evropskog filma pred punom salom Niškog kulturnog centra; Foto: MRCN / M.B.

Veliko interesovanje građana Niša za filmska ostvarenja van holivudske produkcije obeležilo je početak jesenje sezone Festivala evropskog filma. Prepuna sala Niškog kulturnog centra na projekciji austrijskog filma „Svetlo“, koji je otvorio festival, obećava da će i ova sezona tradicionalne revije evropskih filmova biti uspešna.

Ljubitelje filma u Niškom kulturnom centru pozdravio je i počasni konzul Austrije Goran Jovanović, naglašavajući da je ovakav festival više nego potreban u vreme kada na televiziji uglavnom gledamo  sadržaj koji nije umetnički.

Austrija je zemlja koja je obogatila evropsku kulturnu baštinu; Foto: MRCN / M.B.

Austrija je svetskoj i evropskoj kulturnoj baštini dala imena kao što su Mocart i List. I tema ovog filma koji otvara festival vezana je za muzička dostignuća Austrije. Ovo je lepo, nadahnuto i bezvremensko delo, locirano u epohi rokokoa u 17. veku“.

Prema rečima Danijele Vučić, direktorke Media i reform centra Niš, koji je jedan od lokalnih partnera festivala, vodeća vizija prilikom nastanka ove manifestacije 2010. godine bila je potreba za različitim životnim porukama, kolebanjima i pričama koje kroz različita filmska ostvarenja Evrope stižu u Niš.

Media i reform centar od samog početka podržava razvoj Festivala evropskog filma; Foto: MRCN / M.B.

Veliko je zadovoljstvo i danas, kada Delegacija EU u Srbiji sa EU info centrom u više gradova u Srbiji sprovodi karavan evropskih filmova, biti deo lokalne podrške i sada već jedne lepe istorije evropskog filma vezane za Niš. Ovaj grad ima značajnu filmsku tradiciju kroz Filmske susrete, a to potvrđuje i ovaj festival. Drago nam je što Evropska unija posvećuje veliku pažnju filmu kao značajnom segmentu kulture koja je jedan od njenih stubova“, kaže Vučićeva.

Festival evropskog filma naročito je važan u godini kulturnog nasleđa, kada je veoma bitno preneti poruku važnosti upoznavanja kultura drugih naroda, rekla je Marija Marinković iz EU info kutka.

Na festivalu će, sve do petka u terminima od 17 i 19 sati, biti prikazano ukupno devet filmova, a prema rečima Dejana Dabića, urednika filmskog programa Niškog kulturnog centra, osim dugometražnih, biće prikazani i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Kompletan program možete videti ovde.

Festival evropskog filma održava se u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i lokalnim partnerima – Media i reform centrom Niš, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom u Nišu.