NUNS: Najviši nosioci vlasti najodgovorniji za zastrašivanje TV N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i poziva nadležne policijske i tužilačke organe, ali pre svih najviše nosioce vlasti da preduzmu korake kako bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

Podsećamo da upravo najviši državni funkcioneri i članovi rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem svojim krajnje malicioznim, podcenjivačkim, diskriminatornim i uvredljivim izjavama protiv TV N1 zapravo inspirišu i ohrabruju neprijateljsko ponašanje prema tom mediju.    ,

Uprkos deklarativnim izjavama ključnih aktera najviših funkcionera o garantovanim novinarskim i medijskim slobodama u Srbiji odavno je potpuno očigledno da su novinari i redakcije čija uređivačka politika nije po volji vlasti izloženi raznim oblicima zastraživanja i ugrožavanja njihove profesionalne i fizičke sigurnosti.

Sinoć oko 21:20 dvojica muškaraca sa hirurškim maskama ubacili su oko 500 letaka u dvorište TV N1. Poruka na lecima je “Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg”.  Vinovnici incidenta ubrzo su se udaljili automobilom koji je bio parkiran u blizini. Uredništvo medija je pozvalo policiju koja je došla na lice mesta a o najnovijem incidentu obavešteno je i tužilaštvo.

Podsećamo da je prošle nedelje blizu ulaza u dvorište N1 bila postavljena improvizovana rampa i tabla s natpisom “Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg”.

Takođe, pre manje od mesec dana, na ogradi gradilišta odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat sa porukom “Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg”.

Nalepnice sa istim tekstom pojavile su se pre toga na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije.

Sve navedeno ukazuje da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje članova redakcije i pritisak na uređivačku politiku TV N1.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 15.10.2019.