Građani Niša: Odbornici, na vama je odgovornost za aerodrom

foto: Dejan Ilijić

Na gradskom trgu u sredu 25. aprila od 18 sati okupilo se oko 4.500 građana i građanki Niša koji su još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom Gradskog veća da ustupi aerodrom „Konstantin Veliki“ državi. U svojstvu građana protestu su se pridružili i lideri opozicionih partija, kao i aktivisti Inicijative „Ne davimo Beograd“. Skup je, kako su organizari iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom” apelovali, prošao bez ikakvih incidenata.

Uvek je sjajno biti Nišlija, odnosno Nišlijka, ali danas je to fantastično. Najviše hvala svima na tome što Niš jeste grad pristojnih ljudi jer ja sam uverena da je suština naših problema upravo u tome – što su pristojnost i druge temeljne vrline kao što su dobrota, dostojanstvo i solidarnost temeljno uništeni u našem društvu“, rekla je okupljenima jedna od govornica, profesorka sa Departmana za anglistiku na Filozofskom fakultetu Tatjana Paunović.

Profesorka Paunović podsetila je okupljene da ne treba kriviti „rođake, komšije, prijatelje koji su spiskovima naterani da budu dekor nečijoj sujeti“, kao i da državne institucije ne funkcionišu, ali da građanke i građani Niša znaju kako treba da rade ti organi. Upravo zbog toga, prema njenim rečima, treba podsetiti odbornike „da rade u interesu svih nas“ i da odluče na sednici Skupštine grada da se aerodrom razvija kao prethodne tri godine.

Zaista ne znam kako smo se našli u situaciji – mi ili oni sa sopstvenom državom. Ne može se o dobrobitu Nišlija odlučivati u centrali, negde gore. Ne može da se odlučuje po diktatu neke partije ili nekih moćnika, već u dogovoru sa svojim sugrađanima. Naša tema jeste aerodrom, ali Niš ovih dana drži lekciju čitavom društvu koja je važnija i veća“, zaključila je profesorka Paunović.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je pre ovog protesta došlo do male pobede:

„Danas malo ko je primetio da je predsednik u poseti Nišu priznao da je pitanje sudbine aerodroma, pitanje isljučivo za gradske odbornike Grada Niša. To je jedna pobeda za sve nas koji se okupljamo ovde već mesec dana, to je ono na čemu insistiramo sve vreme – pustite gradske odbornike da sami odlučuju o sudbini gradskog aerodroma“, istakao je Dinić.

On je pozvao okupljene da se u ovolikom broju okupe i u vreme sednice Skupštine grada o aerodromu i da građanke i građani poruče jasno odbornicama i odbronicima šta misle.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da se ova bitka bije argumentima i da je Incijativa „Ne damo niški aerdorom“ spremila trideset argumenata protiv ustupanja gradskog aerodroma Republici. Između ostalog, on je naveo da „pet do deset miliona evra dolazi od turizma zbog arodroma u ovaj grad“ i podsetio da republika može da investira u razvoj aerodroma iako nije vlasnik.

Vreme je da povučemo liniju, vreme je da čuvamo naš grad. Odbornici, na vama je odgovornost – svi vi imate ime i prezime. Svi vi treba da nastavite da živite u ovom gradu bez obzira na to iz koje ste partije. Vi nemate prava da oduzmete nešto što su naši preci gradili i što mi treba da ostavimo našim potomcima. Čak i da se drznete da poklonite aerodrom, to nije kraj ove priče – to je početak“, zaključio je Jovanović.


Ne davimo Beograd: Danas je Niš glavni grad

Oko 4500 građana i građanki Niša okupilo se na glavnom gradskom trgu; foto: MRCN/N.S.

Protest u Nišu zakazan je na dvogodišnjicu rušenja dela Hercegovačke ulice u Beogradu za potrebe razvoja „Beograda na vodi“.

„Smatramo da je ta borba obeležila prethodne dve godine, ali danas je Niš glavni grad, danas se ovde vodi borba i mi smo dužni da podržimo jednu takvu borbu kao što su Nišlije podržavale nas prethodne dve godine“, izjavio je za naša portal Radomir Lazović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ i dodao da je voo zajednička stvar i da su ovde došli da nastave borbu sa Nišlijkama i Nišlijama.

Izlaz iz ovakvog društvenog stanja Lazović vidi u grassroot pokreima, kao što su NDMBG, UPSS i Lokalno front iz Kraljeva.

„Partije su jednostavno izneverile građane, puno puta su uspevale da budu na drugoj strani. Mi želimo da se organizujemo, da radimo sa ljudima, da razvijamo odnose da se ovakve stvari koje se dešavaju u Nišu budu neprihvatljive i nemoguće“, zaključio je on.