Trg kralja Milana u ogledalu: Vidimo se “kod konja”!

Davne 1937. godine, Nišlije su sa velikim oduševljenjem pozdravile veliki spomenik Oslobodiocima Niša, krunu nekadašnjeg Trga oslobođenja, a danas trga kralja MIlana. Spomenik, na čijem se vrhu nalazi konjanik, vesnik slobode, svečano je pred 10 000 Nišlija otkrio namesnik Pavle Karađorđević. 

Ipak, i mnogo pre otkrivanja samog spomenika, leva obala Nišave predstavljala je najstroži centar grada.  Prvobitno antičko naselje nastalo je na uzvišenju na desnoj obali reke, gde se sada nalazi niška Tvrđava. Nakon njene izgradnje, naselje se širi i na levu obalu Nišave, što zajednio predstavlja temelj za dalji razvoj urbanog Niša i centralne gradske zone. 

Ovaj živ prostor prepun žamora, prvobitno je bio namenjen za trgovanje, i okružen mahalama nepravilnog oblika, zatim se vremenom se pretvorio u centar dućana i kafana oko koga su izgrađene velike zgrade za javne namene u periodu turske vladavine. Tek posle oslobođenja od Osmanlija 1878. godine na ovom trgu se pojavljuju obrisi klasične postavke gradskog trga, koje su decenijama, sve do današnjih dana stremile ka zapadnoevropskoj arhitekturi i urbanizmu.

Vidimo se “kod konja”

Poslednje značajne promene na trgu su se desile devedesetih godina 20. Veka… Izgradnja pešačkog podzemnog prolaza, rekonstrukcija i uređenje puteva, uređenje prostora oko samog spomenika…. Ono što se nikada nije menjalo jeste to da je spomenik  čini se oduvek bio glavni orjentir i domaćina i svih onih koji u Niš dođu.

Posetioci u Niš rado dolaze zbog poznatog gostoprimstva južnjačkog domaćina, najboljeg roštilja i meraka, a Nišlije vole da svojim gostima ispredaju priče, neke istinite a neke ne, baš kao što je to radio čuveni niški lovac Kalča koji i dalje u centru grada svom prijatelju Sremcu priča jednu od svojih “lovačkih”. 

A kada budete došli u grad na Nišavi, nemojte da se iznenadite kada vam Nišlije kažu: Vidimo se kod konja… To znači da ćete se naći upravo ovde.

Kompletnu priču o Trgu kralja Milana možete pogledati ovde.

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here