Prvi dani septembra i ove godine biće rezervisani za Festival akademskih pozorišta “Urban fest”. Ipak, umesto iz dvorišta Univerziteta, ove godine ćemo, zbog mera prevencije i epdiemiološke situacije, predstave pratiti na internetu, tačnije na Fejsbuk stranici Akademskog pozorišta i SKC-a.

Tokom prethodnih meseci život i navike koje smo imali promenili su se iz korena, a između ostalog, ostali smo uskraćeni za koncerte, festivale, pozorište…

“Zbog toga smo odlučili da ovogodišnji „Urban fest“ ne smemo da odložimo i da ćemo učiniti sve da publika i u 2020. godini uživa u predstavama akademskih pozorišta. Iako zbog epidemiološke sitacije moramo da budemo na distanci, umetnost će nas okupiti u našem digitalnom teatru – na našim Fejsbuk stranicama”, nalazi se u saopštenju.

Festival će, po tradiciji, početi 1. septembra, a za vreme njegovog trajanja, ljubitelji pozorišta imaće prilike da pogledaju 10 predstava koje su u protekloj deceniji osvojile nagradu “Ćele kula“, odnosno gran pri našeg festivala. Tako ćemo napraviti jednu retrospektivu „Urban festa“, i pozorišta iz Kragujevca, Bečeja, Vranja, Banjaluke, sa Fakulteta umetnosti iz Prištine, Fakulteta umetnosti iz Skoplja, i naravno naše niško Akademsko pozorište SKC-a.

Ova godina je posebno važna za naše Akademsko, koje obeležava šest decenija postojanja, pa će festival otvoriti film o ovom velikom jubileju. Potom ćemo emitovati i prvu predstavu, a zatim ćemo svakog dana tokom trajanja “Urban festa” emitovati po dve predstave. Poslednjeg dana festivala organizovaćemo i tribinu o festivalu, glumcima pozorišnom životu tokom pandemije “Pozorište kao predskazanje“.

Akademsko pozorište SKC-a je i tokom karantina bilo uz svoju publiku – emitovali smo predstave svakog utorka i četvrtka, a u komadima u izvedbi naših glumaca nekoliko stotina ljudi uživalo je svake nedelje. Tada smo dokazali da je, ako tako okolnosti nalažu, predstavu moguće odigrati čak i kada je publika fizički daleko, ako je svim srcem uz svoje glumce. Sigurni smo da će tako biti i ovog puta, i da ćemo slaviti umetnost i pozorište kao i svake godine, samo na malo drugačiji način.

Podsećamo, “Urban fest“ organizuje se po 16. put, njegov domaćin je Akademsko pozorište, umetnički direktor festivala je glumac Aleksandar Mihailović, a organizator Studentski kulturni centar Niš.

REPERTOAR – URBAN FEST 2020.

(prva predstave biće emitovane u 20.30, dok će početak druge zavisiti od trajanja prethodne)

01.09.

  • 20:00: „Akademsko pozorište SKC Niš – 60 godina“ film
  • 20:30: „ORKESTAR BB“

Tekst: Bertold Breht
Režija: Prof. Mimi Tanevska-Srbinovska
Fakultet za dramske umetnosti pri Univerzitetu „Sv Kiril i Metodij“Skoplje, Makedonija

„KUĆI“

Tekst: Ljudmila Razumovska
Režija: Prof Jovica Pavić
Fakultet Umetnosti Priština – Zvečan, Srbija

02.09.

20:30: „SAN LETNjE NOĆI“

Tekst: Viljijem Šekspir
Režija: Prof Dejan Cicmilović
Fakultet Umetnosti Priština – Zvečan, Srbija
-: „ZOVEM SE AMANDA“

Tekst i režija: Ninoslav Đorđević
Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija

03.09.

20:30: „SVINjOGRAD“

Tekst i režija: Đorđe Đoković/Jovana Mišković
Dramski Studio Kragujevac, Srbija
-„PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ“

Tekst: Ljubomir Simović
Režija: Prof Dejan Cicmilović
Fakultet Umetnosti Priština – Zvečan, Srbija

04.09

20:30: „SUDNICA“

Autorski projekat Aleksandra Ristanovića
Banjaluka, Republika Srpska, BiH

„VOĐA“

Tekst: Radoje Domanović
Režija: Bojan Jovanović
Udruženje građana „Cug“, Vranje, Srbija

05.09.

20:30: „KRALj IBI“
Tekst: Alfred Žari
Režija: Igor Pavlović
Dramski studio mladih,
Gradskog pozorišta iz Bečeja, Bečej, Srbija„MAMIN DAŠAK U SVEMIRU“
Po motivima teksta Kolin Sero
Adaptacija i režija: Dušan Matejić
Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija

23:30: Video tribina „Pozorište kao predskazanje“ – na tribini govore predstavnici pozorišta, ili autori čije su predstave prikazane na 16. Međunarodnom festivalu studentskih pozorišnih scena „URBAN FEST 2020.“