Za decentralizaciju RTS-a: “Niš nije bakšiš, jug nije neka tamo provincija”

Nišlije i Nišlijke smatraju da je jug Srbije nedovoljno vidljiv na javnom servisu, odnosno da informacije sa juga koje su važne za svakodnevni život građana i građanki retko dospeju na programe RTS-a.

“To su teme koje se tiču deponije, azila za pse, rešavanje nekih lokalnih pitanja, koja su u principu postala i nacionalni problemi, ali ih javni servis ne prepoznaje,” kaže Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava Niš, ističući da su ovo pitanja koja građane i građanke Niša tište godinama.

“Niš nije bakšiš, jug nije neka tamo provincija, i mi smo sastavni deo ove zemlje”, zaključuje Kamenov. 

Podsetimo, pre poskupljenja takse sa 150 na 220 dinara, iz džepa građana sa juga Srbije mesečno je odlazilo osamdeset dva i po miliona dinara za Radio-televiziju Srbije. Sa druge strane, svega 5,4% priloga je tokom jula 2018. u emisijama Jutarnji program i Dnevnik 2 na javnom medijskom servisu bilo u vezi sa jugom Srbije, rezultati su publikacije Šta građani juga Srbije dobijaju za svoj novac od RTS-a.

Decentralizacija programa Javnog medijskog servisa veoma je važna, jer bi to doprinelo i decentralizovanju drugih sfera u društvu.

Informacije o jugu Srbije su retke, a kad ih ima, uglavnom se svedu na vesti o poseti visokih pretstavnika Vlade, ministarstava i predsednika“, kaže za mediareform.rs Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i dodaje da „ono što nedostaje građanima juga Srbije jeste pravovremena i objektivna informacija o tome šta se stvarno dešava u njihovom okruženju“.

Pročitajte i…

Neophodna i „Hronika juga Srbije“
Vranjanci RTS-u poručuju da su i oni stanovnici ove zemlje
Kako do vidljivijeg juga na RTS-u?
Za vidljiviji jug Srbije na RTS-u
Vranje: Šta građani juga Srbije plaćaju 82,5 miliona svakog meseca RTS-u?
Leskovac: Šta građani juga Srbije dobijaju za svoj novac od RTS-a


Media i reform centar Niš, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, realizuje projekat „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?“. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.