Zaboravljene poruke slobode oživljene u Parizu

Dr Aleksandra Mirić prikazala je kroz svoja dela priču o stradalnicima, inspirisana umetnicima koji su doprineli očuvanju vrednosti slobode, kao što su Danilo Kiš, Kristian Boltanski i Ivan Sabolić Foto: B.R

U kulturnom centru Srbije u Parizu, arhitekta konzervator dr Aleksandra Mirić, akadamski slikar Perica Donkov i reditelj Vladimir Đorđević su, krajem januara, kroz zajedničku izložbu „Zaboravljene poruke slobode”, podsetili na hiljade streljanih na niškom brdu Bubanj i u logoru Crveni krst. Izložbu je posetilo više od 500 ljudi, a prikazan je i dvodelni dokumentarni film „Priča o slobodi“, realizovan u produkciji Media i reform centra Niš, u režiji Vladimira Đorđevića.

Mr Perica Donkov, akademski slikar, prikazuje beskonačni niz imena stradalih, inspirisan događajem iz Niša 1942. godine, prvim uspešnim bekstvom iz koncentracionog logora u porobljenoj Evropi.

Pored izložbe koju je činio kompleksan, tematski koherentan izložbeni poliptih velikih formata praćen video radovima troje niških autora, održana je i tribina na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Na tribini su govorili arhitekta-konzervator dr Aleksandra Mirić i direktor baštine UNESCO grada Arla Buzid Sabeg.

„Želeli smo da publici predstavimo stanje komemorativne baštine iz posleratnog perioda u Srbiji i Francuskoj, ali i načine da se oni bolje prezentuju i održivo valorizuju“, kaže arhitekta konzervator dr Aleksandra Mirić.

Ona je dodala da u Provansi, kao i kod nas, ne cvetaju ruže kada je tema očuvanja baštine u pitanju.

Arhitekta-konzervator dr Aleksandra Mirić i direktor baštine UNESCO grada Arla Buzid Sabeg

„Ipak, stiče se utisak da moje francuske kolege uspevaju da pronađu inovativnije načine da uspostave dijalog izmedju arhitekture i umetnosti prošlosti sa onim što je savremeno stvaralaštvo. Takođe, čini se da to više nije samo pitanje budžeta namenjenog zaštiti i održavanju kulturnih dobara, već inicijative i kreativnosti u pristupu“, objašnjava ona.

Po  oceni  stručnjaka, ovakve izložbe, javne diskusije i  češće pojavljivanje u medijima u kojima se govori o značaju spomenika i zaostavštini predaka,  dobar su način da se ljudi upoznaju sa onim što u svom gradu imaju.

„Sa partnerima iz Arla razgovarali smo o iskustvima na polju očuvanja i prezentacije istorijskog nasleđa holokausta. Ovakvi događaji su važni jer su oni vid uspostavljanja dijaloga i međunarodne saradnje, i kao takvi imaju veliki značaj za razvoj umetnosti, kulture i turizma u Nišu i Srbiji“, rekao je reditelj Vladimir Đorđević.

Autori izložbe se nadaju da su na ovaj način doprineli međunarodnom skretanju pažnje na značaj antifašističkog nasleđa i poruke koju ono nosi, kao i  da za Bubanj dolaze bolja vremena.

Izložba, promocija filma i tribina u francuskoj prestonici održani su u okviru projekta Media i reform centra Niš „Zaboravljene poruke slobode“. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.