Zaboravljeni događaj koji je pokrenuo Hladni rat

Sa niškim muzičarem Vladimirom Jelenkovićem razgovarali smo o dokumentarnom filmu „Prijateljska vatra“, koji on potpisuje kao producent, autor i kompozitor muzike. Kaže da je na ideju za film došao nakon čitanja istoimene knjige Bojane Simović i Aleksandra Dinčića.  

Shvatio sam da, kao neko ko voli istoriju, nisam imao pojma da je uopšte došlo do tog incidenta, a kamoli da je bio iznad Niša. Knjiga je zasnovana na istorijskim činjenicama kojima su autori raspolagali. Taj incident dosta je dobro zataškan, toliko dobro da su se obe strane nakon sukoba ponašale kao da se nije ni dogodio. Tokom pravljenja filma imao sam pristup Istorijskom arhivu i primetio sam da postoje skriveni telegrami Staljina, Ruzvelta i Čerčila koji potvrđuju ovo što kažem. Na primer, 8. oktobra Staljin je dobio telegram u kome mu čestitaju Oktobarsku revoluciju. A dan pre toga desilo se to što se desilo!“, priča Jelenković i dodaje da je manjak arhiviranih podataka predstavljao najveći izazov prilikom stvaranja filma.

Izazov je bio i pronaći istoričare koji će govoriti o ovoj temi, dodaje:

Snimanje jednog od intervjua; Foto: V. Jelenković

Gledali smo da jedan sagovornik obuhvati geopolitičku situaciju u Evropi, drugi sagovornik sâm incident i oslobođenje Niša, dok je treći govorio o stanju u Jugoslaviji kada je pala pod Hitlerovu vlast i posle toga, kao i o oslobođenju, Titu i Jugoslovenskoj armiji“.

Film sadrži materijale iz Kinoteke, kao i rekonstrukcije događaja rađene 3D animacijom, čiji su autori takođe ljudi iz Niša.

Prema mišljenju Jelenkovića, ovaj film je od javnog interesa s obzirom na to da mnogo Nišlija ni ne zna za veliki istorijski događaj koji se odigrao na nebu iznad njihovog grada.

Jedan od istoričara rekao mi je da je pitanje koliko njegovih kolega zna za sâm incident. Trebalo bi da pre svega Nišlije, ali i cela Srbija, znaju šta se desilo tog dana, jer je to prvi vazdušni sukob ikada između Amerike i Rusije. Sa druge strane, ja sam zamislio da se, nakon promocije i festivala, film možda implementira u nastavu. Naravno, ne obaveznu, ali da profesor deci na času može da pusti film, a da nakon toga diskutuju o samom događaju“.

„Prijateljska vatra“ je i za Jelenkovića lično bila veliki izazov, jer se do sada filmovima bavio samo komponujući muziku za njih.

Sa snimanja filma; Foto: V. Jelenković

Bilo je vrlo zanimljivo, dosta toga sam naučio. Što se tiče samog filma, čini mi se da smo pronašli najbolji mogući tok priče u odnosu na materijal do kog smo mogli da dođemo. Kada je reč o ovoj priči, mogli bi da se otvore neki drugi segmenti, kada bi se, na primer, došlo do američkih ili ruskih arhiva, gde možda ima mnogo podataka za koje mi ne znamo“.

Jelenković planira da i u budućnosti radi na istorijskim dokumentarnim filmovima, ali se nada da će u nekom periodu moći da učestvuje i u stvaranju igranog filma.


Film „Prijateljska vatra“ obrađuje „Niški incident“, tajanstveni sukob saveznika Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, koji se dogodio 7. novembra 1944. godine, neposredno po oslobođenju Niša u Drugom svetskom ratu. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Media i reform centar Niš producirao je ovaj film u kooprodukciji sa LoboHause agencijom.