“AID:Tech”: Blokčejn tehnologija je budućnost

Operativni i tehnički direktor irske kompanije “AID:Tech” bili su gosti Niša 10. avgusta i upoznali novinare sa svojom delatnošću, posebno sa tekućim pilot-projektom za doznake iz dijaspore.

Prema rečima operativnog direktora Najla Denehija, koji je ujedno i suosnivač kompanije, ideja za pokretanje “AID:Tech”-a se rodila kako bi se savremena tehnologija koristila u cilju ostvarivanja transparentnosti prilikom transfera sredstava za međunarodnu pomoć. Fokus rada kompanije je i na doznakama iz rasejanja, socijalnoj pomoći i donacijama. Pored sedišta u Dablinu, “AID:Tech” ima predstavništva u Londonu i Vašingtonu.

“U Nišu smo partneri Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grada na projektu u okviru kog blokčejn tehnologijom i digitalnim identitetima želimo da omogućimo slanje novca iz dijaspore, koji ima značajan udeo u BDP-u Republike Srbije, sigurno, lako i uz što manju proviziju”, rekao je Denehi.

Ipak, Niš nije slučajno odabran. Predstavnici ove kompanije su grad na Nišavi prvi put posetili u novembru 2016. godine i još tada spoznali njegove kapacitete za razvoj naprednih tehnologija. Ovogodišnji susret sa Nišlijama je poslužio za demonstraciju uplate i potrošnje sredstava iz inostranstva za kupovinu životnih potrepština putem namenske onlajn-platforme i digitalnog vaučera.

“Tačno je da zahvaljujući blokčejnu cena transfera doznaka može bti mnogo jeftinija, ali naročita vrednost ove tehnologije je u mogućnosti praćenja, odnosno usmeravanja novca iz rasejanja na društveno odgovorne svrhe – na plaćanje računa i slično”, istakao je tehnički direktor Saša Grabovecki.

Denehi i Grabovecki su saglasni da je blokčejn tehnologija budućnost i da su dalji planovi “AID:Tech”-a zasnovani na njoj. Već su razvili mobilnu aplikaciju “TraceDonate” koja omogućava donatorima da svakog trenutka mogu da provere je li njihova donacija stigla gde treba i na koji način je potrošena. Transparentnost je, kažu, imperativ.

Isprobajte i vi blokčejn tehnologiju “AID:Tech”-a, prijavite se na sigurnoilako.rs.