Argumentovano o niškom aerodromu

Gradski forum "Niški aerodrom - argumentovano"; foto: MRCN/N.S.

Povodom aktuelne situacije sa niškim aerodromom, potrebno je zauzeti stav „misli lokalno, radi globalno“ – zaključak je gradskog foruma „Niški aeorodrom – argumentovano“, održanog u Media i reform centru Niš. Učesnici foruma saglasni su da odbornici moraju da glasaju u interesu grada i građana, a ne po „partijskoj direktivi“.

Profesorka Pravnog fakulteta dr Ljubica Nikolić izrazila je sumnju javnosti i stručnjaka da je problem u stvari u „ograničenju slobode konkurencije“, što je povezano sa nedavnom koncesijom Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu. Ono što je profesorka Nikolić istakla jeste da je pogubno ako se „vlasništvo aerodroma prenese na republiku“. Ona je dodala da su nekorektne izjave zvaničnika da „ukoliko niški aerodrom ostane Nišu, država u njega neće ulagati“ jer je „to novac svih građana Srbije“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović istakao je da postoji mnogo razloga da Niš „traži sredstva iz državnog budžeta, pre svega jer je centar jednog ekonomski nerazvijenog regiona“. On je dodao da je potrebno razdvojiti politiku od javnog interesa, te da se prepreka nalazi u prevelikoj centralizaciji države.

„Pretpostavlja se da su u uređenoj državi usklađeni državni i lokalni interes. Ne postoji motiv niti želja da se zaštiti javni interes kad je u pitanju aerodrom“, dodao je Stojanović.

Načelnik niške Uprave za planiranje od 2012. do 2017. godine Rodoljub Mihajlović podsetio je da se ništa nije promenilo od prvobitnih urbanističkih planova i ugovora, „osim što je aerodrom počeo da funkcioniše“. On je dodao da je potrebno razmisliti pre odlučivanja jer je ovo pitanje od javnog interesa.

„Poručujem odbornicima da oni ne dižu svoju ruku prilikom odlučivanja, već ruke svih građana koji su ih izglasali“, izjavio je Mihajlović.

Osvrnuvši se na žalbu Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Evropskoj komisiji za zaštitu konkurencije, profesorka Ljubica Nikolić istakla je da će se to odraziti na mnoge aspekte.

„Ukoliko se utvrdi da je prekršen Zakon o zaštiti konkurencije, posledice će biti pravne, ekonomske, kao i one koje se tiču pristupanjau EU“, zaključila je profesorka Nikolić..