CINS, BIRN, SĆF i MRCN raspisali konkurse za novinarske škole i treninge

Mladi novinari, ali i medijski profesionalci koji žele da uče i da se edukuju u velikim domaćim redakcijama, mogu da se prijave za škole i treninge koje organizuju Centar za istraživačko novinarstvo, BIRN, Slavko Ćuruvija fondacija i Media centar. Svi treninzi počinju marta, a u zavisnosti od interesovanja polaznici mogu da se odluče za oblasti mulitmedije, digitalnog i istraživačkog novinarstva, podcasta…

Novinarski posao zahteva kontinuiran razvoj i edukaciju za šta su jako značajni treninzi i obuke koje organizuju razne medijske organizacije. Kroz ove edukacije novinari se informišu o trendovima u novinarstvu i osnažuju za bolje izveštavanje. 

Među edukacijama koje će novinari iz Srbije i regiona moći da pohađaju u narednom periodu jesu “Škola digitalnog novinarstva” Slavko Ćuruvija fondacije, CINS-ova “Škola istraživačkog novinarstva”, BIRN-ov “Trening o podcast” i “Multimedijalna škola novinarstva” u organizaciji Media i reform centra Niš.

SĆF – Škola digitalnog novinarstva za novinare od 20 do 35 godina

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje “Školu digitalnog novinarstva” za novinarke, novinare i studente novinarstva starosti od 20 do 35 godina u trajanju od 9 nedelja – od 10 aprila do 13 juna 2021 godine. Polaznici će uz podršku iskusnih novinara, urednika i stučnjaka moći da se upoznaju sa trendovima internet novinarstva, načinom prikupljanja informacija i objavljivanja sadržaja.  Takođe u Školi će biti obrađeno analitičko i istraživačko novinarstvo, kao i etika i standardi novinarstva. Rok za prijavu je nedelja, 14. mart, do ponoći, a više informacija možete pronaći ovde.

CINS – Škola istraživačkog novinarstva za studente i novinare

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) organizuje školu istraživačkog novinarstva za novinare i novinarke, kao i studentkinje i studente. Prijave su otvorene do 10 marta i potrebno je poslati CV i popunjen formular na office@cins.rs. Petodnevna obuka na kojoj će polaznici moći da se upoznaju sa istraživačkim novinarstvom biće organizovana u Beogradu od 22. do 26. marta. Nakon obuke polaznici će sa mentorima iz CINS-a raditi na pričama do septembra, a priče koje budu zadovoljavale CINS-ove standarde biće objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Detaljnije informacije o ovoj školi možete naći na linku.

BIRN – Trening o podcastu na engleskom za novinare u regionu

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) će organizovati od 22. do 31. marta četvorodnevni Trening o podcastu za novinare, urednike i producente koji žele razviju svoje znanje o ovom formatu i nauče kako da svoje istraživačke projekte predstave preko podcasta. Trening je namenjen za medijske radnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Prijave na engleskom jeziku sa popunjenim formularom slati na aida.ajanovic@birn.eu.com do 14. marta. Više o treningu možete pronaći ovde.

Multimedijalna škola novinarstva za novinare, blogere, studente novinarstva i srodnih smerova

Media i reform centar Niš (MRCN) tradicionalno organizuje Multimedijalnu školu novinarstva koja je namenjena edukaciji novinara, studenata novinarstva ali i svih onih koji žele da se bave medijima. Kroz predavanja o istraživačkom i onlajn novinarstvu, digitalnom marketingu, video-produkciji, društvenim mrežama, fotografiji, etici i autorskim pravima, polaznici imaju priliku da steknu celovito znanje o novinarskom poslu. Takođe polaznici će uz podršku stručnih predavača i MRCN tima raditi na praktičnim zadacima, a najbolji radovi biće objavljeni na portalu mediareform.rs. Svi koji žele da se prijave za našu školu, mogu to uraditi slanjem svoje biografije i motivacionog pisma na info@mirc.rs do 28. februara. Multimedijalna škola počinje u martu i traje 12 vikenda,  a više o njoj možete pročitati na linku